Skip to content
Politică

Amănuntele care îngroapă guvernarea PSD-ALDE. SRS: Abandon mascat!

cotidianul.ro

Jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, în cea mai recentă postare de pe blogul personal intitulată ”PSD a intrat într-un cerc vicios”, face o scurtă analiză a situației programului economic și social al PSD .

Mai exact, potrivit lui SRS, ”macroingineria operată de PSD prin punerea în operă a celor mai importante măsuri din programul de guvernare, trece spre finalul acestui an printr-un examen capital. Pe care îl va promova sau nu”.

Mai mult, jurnalistul este de părere că ”undeva, PSD și ALDE au greșit în mod capital”.

”Întreg programul economic și social al PSD se poate prăbuși. Ca un castel din carti de joc. Pornind de la o singură piesă lipsă din marele puzzle. Dar dacă se întâmplă așa, PSD plus ALDE nu mai au încotro. Sub un pretext sau altul și încercând din răsputeri să nu pună coada între picioare, vor trebui să abandoneze guvernarea. În mâinile cui? Și de ce fac afirmația că majoritatea se află într-un cerc vicios?

Programul de guvernare, care a asigurat succesul politic al PSD în alegeri, a fost extrem de angajat. Și de ambițios. Și mai ales foarte complex. Întreg angrenajul trebuia să funcționeze impecabil. Orice piesă lipsă sau orice piesă modificată schimbă totul în mod radical. Iar acum ne afăm exact într-un asemenea moment.

Programul social gândit pe patru ani, de natură să asigure creșteri constante ale pensiilor și salariilor, ale indemnizațiilor pentru copii ș.a.m.d., nu poate funcționa în absența unor măsuri de natură economică și fiscală. Ca să dau un singur exemplu, dacă PSD nu găsește o soluție pentru ca dările sociale să fie corect plătite de către toți angajații fie în mod direct, fie în mod indirect, prin intermediul angajatorilor, atunci la buget nu pot intra sumele necesare susținerii creșterilor din nivelul de trai. Și tocmai de aceea, PSD a căutat și a identificat o soluție. Denumită splitarea obligațiilor derivate din contracul de muncă. O măsură care, iată, întâmpină o uriașă rezistență, atât din partea sindicatelor cât și din partea patronatelor. Și încă un exemplu. Pentru a stimula mediul de afaceri și pentru a crește veniturle persoanelor fizice și pentru a introduce mai mulți bani în investiții și în consum, PSD preconizează reducerea impozitului pe profit de la 16 la 10%. Cu această măsură nu sunt însă de acord primăriile. Adică întreaga administrație publică locală, pentru că altfel scad veniturile și, automat, primarii vor avea mai puțini bani de investit.

Am dat doar două exemple. Ele sunt, firește, mai multe.

Macroingineria operată de PSD prin punerea în operă a celor mai importante măsuri din programul de guvernare, trece spre finalul acestui an printr-un examen capital. Pe care îl va promova sau nu. Toate măsurile care urmează să fie implementate, unele dintre ele chiar prin ordonanțele de urgență pe care Guvernul Tudose a tot amânat să le dea, devin parte integrantă a noului buget. A bugetului pe 2018. Iar bugetul pe 2018 nu poate funcționa fără un Cod Fiscal. Care trebuie și el schimbat din temelii în raport cu toate măsurile preconizate. Bugetul de stat nu mai poate fi amânat. Guvernul și majoritatea parlamentară s-au angajat să-l prezinte în această lună. Astfel încât în decembrie el să fie dezbătut și adoptat. În funcție de noul buget de stat și de noua ordine fiscală, cetățenii și societățile comerciale își pot face panurile petru anul viitor. Acesta este un punct de aparentă sau reală inflexiune. Aici se poate rupe totul.

Undeva, PSD și ALDE au greșit în mod capital. Fie calculele lor sunt eronate și întreaga proiecție se dovedește a fi văzduhistă, adică o trăznaie de mari proporții, fie modul în care guvernanții și decidenții politici au înțeles să trateze cu patronatele și cu sindicatele și să-și comunice opiniei publice rând pe rând măsurile, cu toate argumentele necesare, este profund greșit. Sau ambele la un loc”, scrie SRS pe blogul personal.

Vă invităm să citiți mai multe AICI

1 comentariu la “Amănuntele care îngroapă guvernarea PSD-ALDE. SRS: Abandon mascat!

  1. ……măi SRS……de după ’89 nici un ”partiduleț” un a făcut altceva decât ce i s-a scris pe ”bilețel” de către cei din UMBRĂ…….ce dracu’ te faci că un pricepi…….io te credeam băiat deștept……..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *