Ambasada Palestinei la Bucureşti, joi, într-un răspuns pentru News.ro, vine cu precizări după ce în urmă cu o zi conducerea palestiniană din Cisiordania a anunţat că-şi recheamă la consultări ambasadorii din patru state membre ale Uniunii Europene – între care şi România.
În acest context, instituția susține că rechemarea ambasadorului la Ramallah vine în contextul în care România se află printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea ambasadelor statelor membre UE de la Tel Aviv la Ierusalim.
Ambasada Palestinei la Bucureşti mai spune că „disputa internă încă nesoluţionată, între Executiv şi Preşedinţie, nu este de natură să transmită o poziţie clară a statului român în ceea ce priveşte acest demers”.
PNL pune batista pe ţambal în scandalul evacuării forţate de la Spitalul Foişor. Bode, despre Arafat: Colaborez foarte bine cu el
Rareș Bogdan, despre Arafat: M-am cam săturat. Nimeni nu e de neînlocuit. Să se prezinte luni cu un raport
PSD: Iohannis şi-a adus la putere Guvernul său plin de nevolnici şi s-a retras în „Foişorul” său de la Cotroceni
„Toată bătaia de joc la adresa pacienţilor de la Spitalul Foişor a umplut paharul”. Ben Oni Ardelean va solicita demiterea de urgenţă a Ministrului Sănătăţii
Alexandru Rafila îl acuză pe Vlad Voiculescu că nu face nimic pentru controlul pandemiei
„Rechemarea domnului ambasador la Ramallah vine în contextul în care România se află printre ţările care au blocat declaraţia comună a Uniunii Europene referitoare la relocarea ambasadelor statelor membre UE de la Tel Aviv la Ierusalim şi, în acest context, reprezentantii Romaniei au participat la recepţia deschiderii ambasadei SUA în Ierusalimul ocupat, în timp ce forţele de ocupaţie au ucis 64 de civili palestinieni şi au rănit peste 2.500 în Fâşia Gaza. Guvernul Romaniei şi-a arătat intenţia de a-şi muta ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim şi disputa internă încă nesoluţionată, între Executiv şi Preşedinţie, nu este de natură să transmită o poziţie clară a statului român în ceea ce priveşte acest demers„, arată Ambasada Palestinei într-un comunicat transmis News.ro, joi după-amiază.
Reprezentanţa diplomatică la Bucureşti aminteşte că Rezoluţia 478 din 1980 a Consiliului de Securitate ONU, citată ulterior în rezoluţiile 672, 1332 şi, cea mai recentă – 2334 din 2016, cere tuturor statelor membre să nu-şi stabilească misiuni diplomatice la Ierusalim, teritoriu palestinian ocupat de către Israel în 1967.
„Reiterăm pe această cale aprecierea noastră pentru poziţia traşantă pe care Preşedintele României, E.S. Domnul Klaus Iohannis, titular de drept al deciziilor de politică externă, a adoptat-o, garantând respectul faţă de legea internaţională şi faţă de principiile de drept. De asemenea, mulţumim domnului preşedinte pentru recenta declaraţie de solidaritate cu victimele din Fâşia Gaza”, mai spune Ambasada Palestinei.