Skip to content
" "
Politică

Ambasada Rusiei, reacție după donația pentru „Cumințenia Pământului”

sokant.ro

Ambasada Rusiei la București a reacționat după valurile de critici  aduse în urma donației pentru opera lui Brâncuși, „Cumințenia Pământului”.

Asfel, Ambasada sustine, intr-o postare pe Facebook, ca un astfel de limbaj este condamnat de legislatia unor tari UE, dar si de cea a Rusiei, subliniind ca respecta dreptul romanilor la exprimarea libera a opiniei si dand ca exemplu libertatea de exprimare din Federatia Rusa.

" "

„Aducem la cunostinta ca fara a lua in considerare motive concrete din partea acestuia si a altor cetateni romani care transmit bani la Ambasada in contextul donatiei modeste anuntate de catre noi mai devreme in campania pentru achizitia operei ¬Cumintenia Pamantului¬ a lui Constantin Brancusi, nu stim o folosire mai buna a acestor bani decat transferul acestora la fondul mentionat. Ceea ce am si facut. (Insa dorim sa atragem atentia ca pe 30 septembrie 2016 termenul acestei actiuni expira. In cazul in care banii vor fi adusi dupa aceasta data vom fi nevoiti sa-i donam pentru alte fapte filantropice)¬, scrie pe contul de Facebook al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.

De asemenea, reprezentanta diplomatica anunta ca a reusit sa converteasca 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, ¬aproximativ 10 lei¬, suma primita in urma protestului care a avut loc marti seara in fata ambasadei.

”Totodata, sigur ca nu putem sa nu ne exprimam regretul ca demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase fata de Romania si poporul roman a provocat o reactie atat de controversata in societatea romana si uneori extrem de neprietenoasa cu privire la Rusia si poporul ei multinational. Ca raspuns la mana data de un prieten noi auzim de multe ori injuraturi ordinare si insulte personificate.

Intelegand sensibilitatea opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei, legam acest ¬limbaj de ura¬ (language of hatred), cu o prima reactie emotionala. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atat in legislatia mai multor tari ale Uniunii Europene, cat si in cea a Rusiei. In acelasi timp, noi respectam dreptul romanilor la exprimarea libera a opiniei lor”, se mai arata pe contul de Facebook al ambasadei.

Astăzi, 30 septembrie, este ultima zi a subscripţiei publice pentru cumpărarea de către stat a „Cuminţeniei Pământului”, statuia lui Constantin Brâncuşi, potrivit Digi24.ro

Moştenitorii familiei Romaşcu au cerut iniţial 20 de milioane de euro, iar în urma negocierilor s-a ajuns la suma de 11 milioane. Guvernul Cioloş spera să strângă din donaţiile publicului 6 milioane, dar a stâns doar un milion.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *