Skip to content
Coronavirus

Ambasada SUA: Românii, exceptați de la interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite!

" "

Ministerul Afacerilor Externe, joi, într-un comunicat de presă, le recomandă românilor care vor să plece în SUA în următoarea perioadă să verifice condițiile de călătorie ale companiilor aeriene și să urmărească anunțurile oficiale al autorităților. Anunțul instituției vine după ce autoritățile americane au luat decizia ca, începând cu data de 13 martie 2020, ora 23:59 (ora Washington D.C.), să fie interzisă intrarea pe teritoriul SUA a persoanelor care s-au aflat în ultimele 14 zile într-unul dintre statele din zona Schengen.

Aceste state sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia,  Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Elveția. Însă, România nu se regăsește pe această listă.

" "

DETALII AICI: MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în SUA să verifice condițiile de călătorie și să urmărească anunțurile oficiale

În acest context, PSnews.ro a luat legătura cu Ministerul Afacerilor Externe pentru a cere lămuriri cu privire la situația românilor care vor să călătorească în această perioadă în Statele Unite, care a precizat că:

„Pentru detalii suplimentare sau clarificări cu privire la implementarea decretului, vă recomandăm să contactați Ambasada SUA.
Așa cum reiese din actul normativ, acesta vizează statele din spațiul Schengen, respectiv persoanele care au călătorit în aceste state”.

Așadar, am luat legătura cu Biroul de presă al Ambasadei SUA în România, care ne-a precizat că românii și cetățenii americani aflați pe teritoriul României sunt excluși de la interdicția de intrarea pe teritoriul SUA.

„În textul proclamației care enumeră statele de unde nu se poate călători, România nu se regăsește. Astfel, sunt excluși de la această interdicție românii și cetățenii americani care se află pe teritoriul României”, a declarat Biroul de presă al Ambasadei SUA în România, pentru PSnews.ro

Amintim că președintele Donald Trump a declarat că suspendă, începând de vineri, toate călătoriile din majoritatea țărilor din Europa în SUA pentru următoarele 30 de zile pentru a frâna extinderea cazurilor de coronavirus în America. Decizia luată de Trump vizează mai exact 26 de țări din zona Schengen și face excepție pentru Regatul Unit al Marii Britanii.

Trump a instituit măsura la câteva ore după ce Organizația Mondială a Sănătății a declarat focarul drept o „pandemie” globală, numărul de pacienți infectați din SUA ajungând la 1.281 de cazuri.

Textul complet al deciziei este accesibil la adresa:

https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/proclamation-suspension-entry-immigrants-nonimmigrants-certain-additional-persons-pose-risk-transmitting-2019-novel-coronavirus/

UE critică SUA pentru decizia unilaterală privind restricțiile de călătorie

Liderii europeni au reacționat la interdicția de călătorie impusă de Statele Unite unui număr mare de țări UE, reclamând caracterul unilateral al deciziei și faptul că Donald Trump a luat-o fără consultarea lor.

”Coronavirusul este o criză globală, nu este limitată la vreun continent și necesită cooperare mai degrabă decât acțiuni unilaterale”, spun Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Șefii Comisiei Europene și ai Consiliului European dezaprobă, astfel, că decizia SUA de a impune restricții de călătorie a fost luată unilateral și fără consultare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *