Skip to content
Cultura

Ambasadoarea Franţei în România: Brâncuşi este una dintre ilustrele personalităţi ale culturii franceze

" "

Michèle Ramis, ambasadoarea Franţei în România, a declarat, de Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi”, sărbătorită la Muzeul Naţional de Artă al României, că sculptorul român reprezintă o punte între culturile română şi franceză şi că este una dintre ilustrele personalităţi ale Franţei, informează news.ro.

În discursul ei, ambasadoarea l-a caracterizat pe artist: „Unul dintre inventatorii sculpturii moderne, o personalitate care a revoluţionat lumea artei şi care a deschis calea abstracţiei sculpturale şi sculpturii suprarealiste”.

" "
" "

„Brâncuşi nu este doar un sculptor unic, este, de asemenea, pentru noi, francezi şi români, o punte de legătură între popoarele noastre. Naturalizat francez şi decedat în Franţa, Brâncuşi este una dintre ilustrele personalităţi ale culturii franceze, iar atelierul său reconstituit, situat vizavi de Muzeul Pompidou, este o emblemă franco-română din inima Parisului, care a fost pusă în valoare în perioada Sezonului Franţa – România 2018-2019”.

În timpul Sezonului, la muzeul Luvru din Paris au fost expuse 11 opere din patrimoniul Muzeului Naţional de Artă.

Constantin Brâncuşi (19 februarie 1876, Hobiţa – 16 martie 1957, Paris) a fost sculptor, pictor şi fotograf, recunoscut drept pionier al modernismului, este unul dintre cei mai importanţi artişti ai secolului 20. Între lucrările sale se numără „Coloana Infinitului”, „Masa Tăcerii”, „Poarta Sărutului”, „Domnişoara Pogany”, „Rugăciunea”, „Somnul”, „Danaida” şi „Cap de copil”.

Ziua Naţională „Constantin Brâncuşi” a fost marcată, la Târgu Jiu, prin deschiderea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” şi, la Bucureşti, printr-un eveniment al cărei promotor a fost cântăreaţa Irina Rimes. În curtea MNAR, a fost prezentată o hologramă a artistului şi proiectate prin videomapping lucrări ale lui. La evenimentul de seara şi pe parcursul zilei, la muzeu, au fost prezente peste 500 de persoane.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *