Ambasadoarea SUA la NATO: Nu toţi aliaţii vor să aprobe candidatura lui Mark Rutte

Sursa foto: Facebook

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat miercuri că un acord asupra succesorului actualului secretar general al Alianţei, Jens Stoltenberg, va fi obţinut până la summitul liderilor statelor aliate, care va avea loc la Washington, în perioada 9-11 iulie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres. Ea precizează că în acest timp aliații dezbat în continuare candidatura președintelui Klaus Iohannis și cea a premierului olandez Mark Rutte.

„Obiectivul nostru este să avem totul pregătit pentru summitul de la Washington”, a afirmat Julianne Smith la o întâlnire virtuală cu presa, înaintea reuniunii informale a miniştrilor de externe din statele NATO ce va avea loc joi şi vineri la Praga.

Potrivit ambasadoarei SUA, aliaţii „continuă să dezbată” asupra celor doi candidaţi la postul de secretar general al NATO, respectiv premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte şi preşedintele român Klaus Iohannis.

„Aşa cum este bine cunoscut, Mark Rutte beneficiază de un sprijin puternic, dar nu toţi aliaţii sunt dispuşi să-i aprobe candidatura. Prin urmare, ne aşteaptă mai multe discuţii pe acest front”, a explicat Julianne Smith, a cărei ţară susţine puternic numirea lui Rutte, notează agenţia EFE.

Ambasadoarea americană a mai spus că summitul de la Washington va fi „un moment perfect pentru a celebra leadership-ul remarcabil al lui Jens Stoltenberg” şi „în acelaşi timp ar fi ideal pentru anunţarea succesorului său, indiferent cine va fi în cele din urmă”.

Întrebată dacă se teme că această desemnare ar putea fi afectată de numirile în principalele posturi ale instituţiilor UE după alegerile europarlamentare din 9 iunie, Julianne Smith a răspuns că „este ceva ce Alianţa poate gestiona”.

„Aliaţii NATO sunt focalizaţi pe acest proces, procesul NATO de selectare a viitorului secretar general. Cred că am avansat mult în acest sens. Sper că până la summitul din iulie va fi încheiat”, a concluzionat reprezentanta permanentă a SUA pe lângă NATO.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: