Skip to content
Republica Moldova

Ambasadorul Daniel Ioniță: „În acest an, comemorăm 80 de ani de la odiosul Pact Ribbentrop-Molotov”

deschide.md

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță a participat, marți, la  un  eveniment despre o colecție de cărți istorice consacrate Marii Uniri, intitulată „ROMÂNIA: MAREA UNIRE 1918-2018. 100 DE CĂRȚI”.

Evenimentul a fost organizat de Biblioteca Națională a Republicii Moldova, în colaborare cu Institutul de Istorie din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova, cu participarea Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță.

În cuvântul de salut, Ambasadorul Daniel Ioniță a remarcat coincidența fericită a lansării colecției cu momentul aniversării a 101 ani de la Unirea Basarabiei cu România și a transmis felicitări autorilor, salutând prezența la eveniment a multor tineri interesați să cunoască adevărul istoric, informează rnews.ro.

Anul acesta este un an plin de simbolism și semnificații profunde: România exercită în primul semestru Președinția Consiliului Uniunii Europene, în același timp aniversăm 70 de ani de la crearea Consiliului Europei (5 mai 1949) și a NATO (4 aprilie 1949), organizații din care România face parte. Totodată, comemorăm 80 de ani de la odiosul Pact Ribbentrop-Molotov, ale cărui consecințe, din păcate, mai sunt prezente și astăzi”, a precizat Ambasadorul Daniel Ioniță.

Reamintim că scopul declarat al Pactul Ribbentrop-Molotov, din punctul de vedere oficial al Germaniei, ca cel de-al Treilea Reich să-și asigure flancul estic în perspectiva iminentei invadări a Poloniei, petrecută, de altfel, cu o săptămână mai târziu, la 1 septembrie 1939. Pe de altă parte, Uniunea Sovietică voia să câștige timp, să prevină temporar o invazie germană, întrucât Armata Roșie avea prea puțini ofițeri superiori, după executarea multora dintre ei din ordinul lui Stalin, în frunte cu mareșalul Tuhacevski, sub pretextul unui complot imaginar.

În realitate, ambele țări agresoare voiau să se asigure, cel puțin oficial, că vor avea spatele „acoperit” în procesul expansionist de împărțire în două a ceea ce rămăsese neocupat și/sau neîmpărțit din Europa. Cruzimea și cinismul celor doi dictatori, Hitler și Stalin, s-au repercutat timp îndelungat, prelungind cel de-al Doilea Război Mondial cu Războiul Rece și cu scindarea Europei în două prin Cortina de fier între anii 1945-1989. În acești 45 de ani, Europa Occidentală a progresat prin practicarea democrației și a economiei libere în toate țările aflate la vest de Cortina de fier, în timp ce Europa de est, aflată la est de Cortina de fier, a avut parte de regimuri totalitare mai dure sau mai puțin dure, dar toate aservite Kremlinului, și cu economii centralizate, de stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *