Skip to content
Politică

Ambasadorul Iordaniei la București, orientare pro-rusă? „Avem relații puternice și de prietenie…”

Noua axă a politicii externe a Iordaniei este NATO – Rusia. Este unul dintre subiectele abordate de ambasadorul Iordaniei la Bucureşti, în emisiunea „Ambasador România”, de la Realitatea TV. Oficialul a vorbit şi despre lupta împotriva grupării ISIS.

Ambasadorul Iordaniei la Bucureşti, Saker Malkawi, a explicat care sunt legăturile dintre Regatul Haşemit, Alianţa Nord-Atlanticăm Federaţia Rusă şi Siria.

„Relația noastră cu țara vecină, Siria, au fost relații distincte și apropiate, însă condițiile prin care a trecut Siria au condus la o îndepărtare între regimuri din cauza voinței celor două popoare. Relația noastră cu NATO este strategică, așa că în momentul de faţă nu poate să apară o altă alianță. Dar avem relații puternice și de prietenie cu Rusia. Părerea mea este că noi trebuie să păstrăm astfel de relații”, a explicat ambasadorul.

Excelenţa Sa a vorbit şi despre lupta împotriva grupării Stat Islamic.

„Țările Alianței își depun toate eforturile pentru a scădea finanțarea către ISIS și să inhaleze sursele de finanțare și cu siguranță vor reuși. Atâta timp cât există voință, așa cum ați spus și dumneavoastră, eu cred că relația Rusia – Statele Unite se va transforma în una benefică în a lupta împotriva ISIS cu mai multă eficiență. (…) Nu cred că există vreun stat, din țările vecine, care să nu fie împotrivă, toate țările din jur sunt totalmente împotriva ISIS, toate participă la lupta aeriană și armată împotriva acesteia. Nu cred că vreun stat vecin are vreo alianță cu ISIS”, a declarat Malkawi.

Reprezentantul Regatului Haşemit a mai comparat lupta împotriva ISIS cu un război mondial: „Eu cred că războiul împotriva ISIS este unul mondial, așa cum a spus și Regele, războiul împotriva ISIS este un al treilea război mondial, deoarece peste șaizeci de țări luptă împotriva acesteia și din mai mult de treizeci de țări merg luptători pentru ISIS”.

Saker Malkawi s-a referit şi la ajutorul acordat de Iordania refugiaţilor.

„Noi am primit refugiați ale ambelor tabere, o facem în continuare, primim imigranți răniți din ambele tabere. În spitalele aflate la granițe sunt răniți ale ambelor tabere ale conflictului. (…) Noi am spus de la început și încă spunem că soarta regimului sau soarta Siriei este în mâna poporului sirian. Poporul sirian este cel care realizează ceea ce își dorește. Noi am fost dintotdeauna cu popoarele care și-au dorit să își hotărască destinul. (…) Relația noastră cu NATO este una strategică, însă aliații noștri ne înțeleg interesele și necesitatea de a păstra pacea socială iordaniană și uniunea internă a Iordaniei, de aceea, între prieteni pot apărea și contradictorii”, a conchis ambasadorul citat de realitatea.net.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *