Italia și România s-au angajat într-un parteneriat strategic consolidat prin semnarea la Roma a unei declarații în acest sens de către premierii Giorgia Meloni şi Marcel Ciolacu. Parteneriatul strategic româno-italian a fost lansat în 1997, tot la Roma, de miniștrii de Externe ai celor două țări.
De atunci, lumea s-a schimbat profund. Ce aduce nou declarația privind parteneriatul strategic consolidat, ce înseamnă acest parteneriat într-o vreme de mari pericole și amenințări pentru Europa? Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Alfredo Maria Durante Mangoni, răspunde într-un interviu pentru ziarul Adevărul .
Adevărul: Ce aduce nou declarația semnată la Roma de premierii Meloni şi Ciolacu privind parteneriatul consolidat strategic româno-italian?
Parteneriatul strategic dintre Italia şi România a fost lansat în 1997 şi a fost actualizat în 2008. Dacă la început a fost semnat de miniștrii de Externe, acum este vorba despre implicarea premierilor din cele două țări. Avem o declarație privind parteneriatul strategic şi o anexă extinsă care cuprinde toate domeniile, politică externă, apărare, afaceri interne, agricultură, energie, educație, cercetare, muncă și protecție socială. În toate domeniile putem colabora. Vreau să subliniez că acestă declarație vine după mari schimbări, a fost criza financiară, apoi au urmat criza datoriilor suverane, Brexit-ul, pandemia, războiul din Ucraina. Am adaptat parteneriatul strategic pentru provocările de astăzi și cele de mâine.
Pot spune că am căzut de acord în privința tuturor aspectelor. Pe lângă declarația privind parteneriatul strategic au mai fost semnate opt acorduri tehnice, memorandumuri și scrisori de intenție în domeniul afacerilor interne, pentru lupta împotriva crimei organizate, vom avea consultări aprofundate pentru Balcanii de Vest, unde avem poziții foarte asemănătoare. România va face parte din Grupul Prietenii Balcanilor de Vest la nivel ministerial găzduit de Italia, Austria și alte țări din regiune. Vor fi consultări pentru Africa. S-a discutat şi despre contribuția României la misiunea europeană navală Aspides din Marea Roșie. România și-a manifestat disponibilitatea de a participa la acestă misiune. Comandamentul va fi în Grecia, iar conducerea operațională va fi asigurată de un amiral italian. Italia, Franța, Germania vor pune la dispoziție capabilități navale pentru asigurarea securității și a libertății de navigație în zonă.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News