Skip to content
" "
Politică

Ambasadorul lui Putin INSULTĂ idealul Unirii cu Basarabia: „Faceţi un referendum ca în Crimeea!” Cine este Valerii Kuzmin EXCLUSIV

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti – l-am numit pe controversatul diplomat Valerii Kuzmin – a găsit de cuviinţă (zilele trecute, la Suceava) să propună un „referendum” pentru Unirea României cu Republica Moldova, comparând situaţia dintre cele două ţări cu cea din… Crimeea.

De asemenea, Kuzmin nu s-a sfiit să aducă în discuţie şi „situaţia din Bucovina”, recomandând călduros aceeaşi reţetă uzitată de Vladimir Putin, în 2014: o anexare teritorială ilegală, brutală şi rapidă, care a încălcat flagrant toate tratatele existente, la adăpostul mimării unui „referendum democratic” organizat sub ocupaţia trupelor ruseşti.

" "

„Învăţăturile” lui Kuzmin pentru români

Scandaloasele declaraţii (care falsifică adevărul istoric şi iau în derâdere idealul Unirii cu Basarabia) au fost proferate recent, la Suceava, în cadrul unui seminar economic. „În România, nu de puține ori am auzit care ar fi partea legală, sau cum ar trebui să se unească România cu Republica Moldova: în baza dreptului istoric sau cu ajutorul referendumului. Având în vedere că aveți aceste detalii, eu v-aș propune să mergeți pe ideea referendumului, ținând cont că o astfel de situație s-a întâmplat în Crimeea (…) Având în vedere aceste elemente, puteți analiza și situația din Bucovina, a spus ambasadorul Federaţiei Ruse, cu o seninătate de-a dreptul dezarmantă, ignorând cu desăvârşire evidenţele istoriei recente.

Manipulările Kremlinului

Deşi la seminar plarticipau numeroşi invitaţi din spaţiul universitar, derapajele istorice, politice şi morale emise de Valerii Kuzmin au fost taxate doar de rectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava – l-am numit pe Valentin Popa –, care i-a atras atenţia că a politizat o dezbatere economică cu scopul de a manipula. „La acest seminar a fost multă politică şi prea puţin despre economie. În universitate suntem obişnuiţi să ascultăm toate punctele de vedere şi astăzi trebuie să învăţăm şi chiar să facem cursuri pentru a ne feri de manipulare pentru că suntem conştienţi că suntem înconjuraţi de tehnici de manipulare din toate părţile”, a punctat Popa.

„Democraţia” lui Putin şi închisorile politice

Vă reamintim, succint, ce presupune „soluţia” unui „referendum” ca în Crimeea. Aflată sub ocupaţia trupelor ruseşti, populaţia peninsulei a avut de „ales”, la referendumul ilegal din 16 martie 2012, între două opţiuni aproape identice subordonate aceluiaşi scop: fie alăturarea imediată la Rusia, fie declararea „independenţei” urmată de aderarea la Federaţia Rusă. Pe buletinul de vot au fost expuse doar aceste două întrebări, neexistând posibilitatea de a vota pentru menţinerea status-quo-ului regiunii. În urma anexării, numeroşi activişti pentru drepturile omului au avertizat că autorităţile ruse din Crimeea trimit la închisoare din ce în ce mai mulţi oponenţi şi internează forţat disidenţi în spitale de psihiatrie.   

 

Goarna Moscovei

Pentru neiniţiaţi, facem precizarea că Valerii Kuzmin – fost ambasador al Federaţiei Ruse în Republica Moldova, în perioada 2007-2012 – s-a făcut remarcat în repetate rânduri prin declaraţiile sale antiunioniste şi antiromâneşti. Din postura de şef al misiunii diplomatice ruseşti la Chişinău, Kuzmin a acuzat neîncetat România că se implică în treburile interne ale Republicii Moldova pentru a forţa Unirea.

Kuzmin l-a apărat pe asasinul lui Vladimir Pisari

Mai mult chiar, în 2012, Kuzmin a stârnit un scandal imens când a încercat să acopere asasinarea unui tânăr neînarmat – Vladimir Pisari, în vârstă de numai 18 ani –, împuşcat (în zona de securitate din Transnistria, pe 1 ianuarie 2012) de un soldat rus. Nici mai mult, nici mai puţin, Valerii Kuzmin a anunţat oficial că victima s-ar fi aflat „în stare de ebrietate”, fapt care nu a fost confirmat de expertiza medico-legală. Scandalizaţi de declaraţiile şi de atitudinea ambasadorului, sute de moldoveni au protestat în faţa Ambasadei Rusiei din Chişinău solicitând expulzarea acestuia „pentru comportament sfidător şi obraznic”.

Rusia l-a făcut nevinovat pe uciagaş

Facem precizarea că Federaţia Rusă a fost condamnată la CEDO (21 aprilie 2015) şi obligată să plătească familiei lui Vadim Pisari despăgubiri sub formă de prejudiciu moral în valoare de 35.000 de euro. Asasinul tânărului de 18 ani a rămas nepedepsit, dar scandalul a repus pe tapet legitimitatea prezenţei soldaţilor ruşi în regiune.

„Istorie” pentru proşti

Având în vedere faptul că Valerii Kuzmin a fost ambasador la Chişinău pentru nu mai puţin de cinci ani – ceea ce înseamnă că ştie prea bine realităţile de dincolo de Prut, mai cu seamă că a tot intrat în colimatorul unioniştilor –, declaraţiile sale privitoare la Unirea României cu Basarabia prin „metoda Crimeea” sunt cu atât mai scandaloase şi mai ofensatoare. De altfel, Kuzmin (care susţine că este „cercetător istoric”) s-a făcut remarcat de-a lungul timpului prin luări de poziţie propagandistice menite să falsifice adevăruri istorice. Bunăoară, într-un interviu recent acordat revistei online România Mare (portal dughinist şi putinist condus de Lidia Tudor, fiica lui Vadim Tudor), Valerii Kuzmin ne explică: „Adevărul istoric arată că Rusia nu a invadat, niciodată, Europa”.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *