Skip to content
Politică

Ambasadorul Olandei: România trebuie să profite de potenţialul agriculturii

România are un potenţial „uriaş” de dezvoltare prin agricultură, însă domeniul are nevoie de tehnologii noi, infrastructură, educaţie, precum şi de o strategie clară, cu investiţii şi o reformare a sistemului legislativ, cu clarificarea titlurilor de proprietate, apreciază ambasadorul Olandei.

Agricultura este una dintre oportunităţile României, dar agricultura înseamnă tehnologie înaltă, educaţie, tehnologii noi, infrastructură, avem nevoie de sisteme de stocare şi de a transporta bunurile de la ferme la piaţă. S-a demonstrat că există potenţial în România, dar pentru a beneficia, pentru a realiza acest potenţial este nevoie de o strategie clară, de investiţii, este nevoie să vă reformaţi sistemul legislativ. Aş menţiona numai sistemul cadastral, este esenţial pentru fermieri să aibă o imagine clară asupra proprietăţii, terenurilor, să aibă actele de proprietate clare pentru că altfel nu pot obţine credite de la bănci, spre exemplu„, a declarat miercuri ambasadorul Olandei în România, Johannes Hendrik Mattheus Van Bonzel, la Forbes CEE Forum, informeaza mediafax.ro.

El a arătat că un alt aspect important pentru îmbunătăţirea competitivităţii României îl reprezintă utilizarea fondurilor Uniunii Europene, recomandând cheltuirea banilor alocaţi pentru dezvoltare, pentru construirea unei autostrăzi care să lege Ungaria de România.

Dacă România nu cheltuieşte jumătate din suma alocată, oamenii din ţara mea (Olanda – n.r.), de exemplu, se vor întreba de ce să se mai aloce fonduri pentru România pentru că, aparent, nu are nevoie de ele, pentru că nu le-a folosit. Fondurile neutilizate de România ar putea fi folosite în altă parte. Noi, ca Uniune Europeană, am decis ca aceşti bani să meargă în România, datorită dezvoltării uriaşe pe care o putem vedea aici, de exemplu creând autostrăzi din Ungaria în România, ar avea un avânt economic uriaş, dar dacă nu se construieşte, evident consecinţele sunt de creştere economică scăzută, contribuţii fiscale mai mici şi contribuabili întrebându-se de ce nu se face nimic cu banii puşi deoparte„, a spus Van Bonzel.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *