Skip to content
Republica Moldova

Ambasadorul R. Moldova la Bruxelles: Chișinăul are șanse mari să obțină statutul de candidat la aderarea la UE

Deschide.md

Șansele ca R. Moldova să obțină statutul de țară candidată la aderarea la UE în urma reuniunii liderilor europeni din 23-24 iunie sunt mari. De această părere este ambasadorul R. Moldova la Bruxelles, Daniela Morari, care a menționat în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă că autoritățile vor continua în aceste zile să discute cu fiecare țară membră a UE pentru a le convinge să spună ”da”.

Mai avem câteva zile (…), acum cel mai important este să canalizăm tot efortul pentru a obține susținerea Consiliului European în forma propusă de către Comisia Europeană” a declarat Morari.

Diplomatul crede că vizitele și declarațiile făcute săptămâna trecută la Kiev de liderii europeni, inclusiv cel german și francez, sunt semnale încurajatoare, la fel ca luările de poziție în favoarea oferirii statutului ale unor oficiali din două state care de regulă nu privesc cu ochi buni extinderea UE, Olanda și Danemarca.

Morari mai spune că recomandarea formulată de Comisia Europeană inspiră optimism: ”O opinie mai puțin ambițioasă nu ar fi permis o decizie ambițioasă a statelor membre”.

Ambasadorul R. Moldova la Bruxelles spune însă că autoritățile de la Chișinău trebuie să continue să prezinte argumente în favoarea acordării acestui statut pentru a-și asigura un răspuns pozitiv. Ulterior, dacă va fi recunoscută drept țară candidată la aderarea la UE, R. Moldova va trebui să avanseze cu setul de reforme, menționate drept condiționalități în avizul Comisiei, iar la sfârșitul anului va avea loc și prima evaluare.

La anumite etape va trebui să coordonăm cu Comisia Europeană indicatorii de măsurare sau dacă avem aceeași înțelegere a acțiunilor pe care trebuie să le facem pentru a considera un pas realizat suficient sau nu – acesta este elementul următor pe care va trebui să discutăm” a mai spus Morari.

Aceasta a punctat că pentru R. Moldova ar fi un salt imens din punct de vedere procedural de la țară asociată la țară candidată, care ar deschide calea către noi instrumente, numite de preaderare.

În primul rând, primind această perspectivă europeană, R. Moldova are promisiunea că poate deveni membru al UE, lucru care era inimaginabil până acum. Toată societatea trebuie să înțeleagă că este un proces complicat, dar care merită tot efortul, pentru că este clară destinația finală” a conchis Morari.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană a recomandat statelor membre ale UE să acorde R. Moldova statutul de țară-candidată pentru aderare, cu condiția ca Chișinăul să facă reforme în domenii-cheie precum justiția, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *