Skip to content
Politică Republica Moldova

Ambasadorul R. Moldova, Mihai Gribincea: Îmi doresc ca alegerile din 24 februarie să fie libere și democratice, iar rezultatele scrutinului să reprezinte voința alegătorilor INTERVIU

În Republica Moldova, pe 24 februarie, vor avea loc alegeri parlamentare, decisive pentru viitorul democratic al țării, într-un context suficient de complicat pentru întreaga regiune aflată într-un an electoral cu semnificații importante.

În acest context, redacția PSnews.ro a realizat un amplu interviu cu Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Moldova la București, Mihai Gribincea, care ne-a oferit o analiză punctuală a unuia dintre cele mai așteptate evenimente de peste Prut. Astfel, în cadrul interviului Excelența Sa, Ambasadorul Republicii Moldova la București a ținut să precizeze că alegerile ce vor avea loc pe 24 februarie au loc într-un context intern și extern foarte complex, ”iar de rezultatele lor, în opinia observatorilor, depinde viitorul țării”.

PSnews.ro: În câteva zile vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova. Ce  reprezintă acest moment pentru țara Dumneavoastră?

Ambasadorul Mihai Gribincea: Alegerile parlamentare care urmează să se desfășoare duminică, 24 februarie, la fel ca oricare alt scrutin parlamentar, sunt foarte importante pentru Republica Moldova. Ele au loc într-un context intern și extern foarte complex, iar de rezultatele lor, în opinia observatorilor, depinde viitorul țării.

Se știe că în Moldova tranziția de la o provincie de imperiu la un stat democratic nu a fost ușoară, populația confruntându-se cu multe obstacole, dificultăți și sfidări. Am avut de înfruntat un conflict pe Nistru, care s-a transformat într-un război pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a statului, am avut de înfruntat crize politice și economice, un adevărat exod al populației, societatea moldovenească a pierdut eforturi enorme și timp în discuții inutile cu privire la identitatea, limba și istoria noastră, precum și vectorul extern de dezvoltare. Din păcate, nici după 27 de ani nu s-a găsit o soluție pentru separatismul transnistrean, discuțiile despre limba vorbită și identitatea populației majoritare continuă, iar trupele ruse de ocupație mai sunt încă amplasate pe teritoriul țării.  La acest context complicat intern se adaugă instabilitatea din jurul Republicii Moldova. La doar câteva sute de kilometri avem conflictul din Ucraina, iar sistemul de securitate internațional este în proces de reașezare.

Evident că într-un asemenea context miza alegerilor este foarte mare, dat fiind că de rezultatul lor depinde dacă cursul de integrare europeană a Republicii Moldova va rămâne sau nu o prioritate a țării.

PSnews.ro: Care este, după opina Dumneavoastră, principala forță pro-europeană din Republica Moldova?

Ambasadorul Mihai Gribincea: Dacă judecăm după programele electorale și declarațiile concurenților, cred că în Republica Moldova sunt suficiente forțe proeuropene care, odată ajunse în Parlament, să fie în stare să creeze o coaliție ce ar asigura continuarea cursului de integrare europeană a țării. Problema este dacă aceste forțe vor putea depăși ambițiile personale, interesele înguste de partid pentru a forma o coaliție. Or, după cum arată sondajele, nici un concurent electoral nu va putea forma de unul singur un Guvern. Concurenții electorali vor trebui să dea dovadă de foarte multă flexibilitate și înțelepciune după scrutin pentru a depăși divergențele  dintre ei, pentru a pune interesul țării pe primul loc.

PSnews.ro: Cum credeți că va influența rezultatul alegerilor situația economică, socială, politică și militară a Republicii Moldova?

Ambasadorul Mihai Gribincea: Dacă forțele pro-europene vor fi în stare să creeze un guvern pro-european, situația în Republica Moldova se va schimba, în opinia, mea doar înspre bine. Sunt sigur că relațiile cu UE vor ajunge în timp să intre pe făgașul normal, la fel și cu instituțiile financiare internaționale. Un guvern pro-european ar putea aduce și o stabilitate internă. Oamenii au obosit de instabilitatea și încrâncenarea politică internă, vor o viață mai bună pentru ei și copii lor. Evident însă că aceasta va fi posibil doar dacă noul guvern va fi atașat valorilor și principiilor democratice, respectului pentru drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Venirea la putere în Moldova a altor forțe decât cele pro-europene, în opinia unor observatori, ar putea însemna o revenire de lungă durată a Moldovei în sfera de influență a Federației Ruse, ar putea avea loc  ”federalizarea” în stil rusesc a Republicii Moldova, rămânerea trupelor ruse în Moldova cu statut de ”trupe de consolidarea a păcii” etc.  Pe mine personal mă înspăimântă un asemenea viitor pentru Moldova.

PSnews.ro: Există scenarii privind diverse repercusiuni asupra unora dintre candidați (arestări, invalidarea mandatelor etc.)? Sunt plauzibile aceste scenarii? În ce măsură?

Ambasadorul Mihai Gribincea: Noi pornim de la premisa că scrutinul electoral din 24 februarie se va desfășura în corespundere cu rigorile și standardele internaționale în domeniu. Personal îmi doresc ca alegerile să fie libere și democratice, iar rezultatele scrutinului să reprezinte voința alegătorilor.

PSnews.ro: Ce mesaj aveți pentru cetățenii Republicii Moldova din România pentru aceste alegeri?

Ambasadorul Mihai Gribincea: În România trăiesc foarte mulți români din Republica Moldova. Marea lor majoritate sunt foarte bine integrați în societatea românească. De fapt, ei sunt și se simt Acasă. Pentru că știm că nu sunt indiferenți de ceea ce se întâmplă în Moldova, anul acesta vom avea deschise 12 secții de votare – două în București, câte una la Iași, Galați, Timișoara, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Bacău, Suceava, Craiova și Sibiu. Profit de ocazie pentru a face apel către toți cetățenii Republicii Moldova care se vor afla în ziua scrutinului în România să vină la secțiile de voastre, să voteze, să arate că le pasă de soarta Moldovei.

PSnews.ro: Credeți că România sprijină suficient și eficient drumul european al Republicii  Moldova?

Ambasadorul Mihai Gribincea: Relațiile dintre Republica Moldova și România, în pofida urcușurilor și coborâșurilor de-a lungul anilor, sunt excelente. Și este firesc să fie așa, deoarece Moldova împărtășește cu România aceeași identitate, limbă, cultură și trecut istoric, iar de câțiva ani România este și principalul partener comercial al Republicii Moldova. Volumul schimburilor comerciale dintre RM şi România, în 2018, a depășit suma de 1, 7 miliarde dolari SUA. Circa 29 la suta din totalul exporturilor moldovenești merg spre România.

După căderea regimului Voronin la Chișinău, Bucureștiul a fost primul susținător al politicii de apropiere a Republicii Moldova e UE.  Guvernul României a sprijinit constant şi dezinteresat Republica Moldova în promovarea reformelor interne și în dificila misiune de consolidare a suveranității și integrității teritoriale a țării. România a implementat dezinteresat proiecte în Republica Moldova care au avut drept scop îmbunătățirea condițiilor de viață a tuturor locuitorilor republicii, indiferent de apartenența lor etnică sau religioasă. Cele mai elocvente exemple în acest sens sunt, probabil, fondurile alocate de guvernul român pentru renovarea grădinițelor și școlilor din Republica Moldova, precum și oferirea de autobuze școlare pentru transportarea elevilor. Numai pentru renovarea și dotarea a peste 900 instituții preșcolare din Moldova, Guvernul român a alocat circa 30 milioane euro.

În 2010, Moldova și România au semnat o Declarație Comună privind instituirea unui Parteneriat strategic între Republica Moldova și România pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, parteneriat care stabilește drept obiectiv aderarea Republicii Moldova la UE. În spiritul acestui parteneriat strategic, România continuă să sprijine și în prezent Republica Moldova și am ferma convingere că ea va rămâne și în continuare cel mai de nădejde partener și susținător al Moldovei pe calea integrării europene.

Informații de background

Mihai Gribincea (n. 27 august 1963, satul Mingir, Hâncești), Republica Moldova, este AmbasadorulRepublicii Moldova în România. Înainte de aceasta, a fost Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei, iar prin cumul și în Regatul Țărilor de Jos și în Luxemburg. Tot prin cumul a fost și Șeful Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO. Înainte de a fi numit în funcția de ambasador la Bruxelles, Mihai Gribincea a activat în calitate de Consilier politic al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale, cu sediul la Haga, Olanda (2001-2010).

Înainte de a fi angajat în funcția de Consilier al Înaltului Comisar OSCE, Mihai Gribincea a lucrat pentru Misiunea ONU din Timorul de Est (1999-2001) și pentru Misiunile OSCE din Georgia 1996-1997) și din Croația(1999). În 1992 – 1998 a fost angajat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) al Republicii Moldova. Ultima sa funcție în cadrul MAE, a fost aceea de șef al Departamentului Securitate Europeană și probleme politico-militare. Între anii 1993 – 1994 a activat în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă. Manifestă interes deosebit față de istoria Moldovei, problemele militare și de securitate.

Studii: Facultatea de istorie a Universității de Stat din Moldova (Chișinău, 1986), Facultatea Relații internaționale a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București (1992). Și-a susținut doctoratul în istorie la Universitatea din București, conducător științiific Dinu C. Giurescu (1995).

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *