Skip to content
Politică

Ambasadorul României în Germania, despre cazul de discriminare la adresa românilor din Leipzig: ‘Oficialii locali au spus că este inacceptabil ce s-a întâmplat și au anunțat că vor trimite scrisori publice de scuze’

Hot News

Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, reacționează după ce, în timpul pregătirilor pentru Festivalul Highfield, care are loc anual lângă Leipzig, poliția a transmis adrese către hotelierii din zonă prin care le-a cerut să anunțe dacă au oaspeți români, scrie b1.ro.

Într-o intervenție telefonică în cadrul Știrilor B1 TV, Emil Hurezeanu a precizat că a transmis scrisori în termeni foarte categorici către autoritățile din Landul Saxonia, iar oficialii au anunțat că vor prezenta scuze în mod public.

Avem de-a face cu un episod reprobabil, (…) care a stârnit, în mod justificat indignarea comunității române din Germania, dar și a multor politicieni germani locali. Presa germană și politicienii germani locali au atacat primii, în mod public, încă de miercuri după-amiază, în mod foarte sever, Poliția din Leipzig și autoritățile care au transmis acest comunicat. S-a vorbit chiar, la un moment dat, despre tendințe rasiste și fasciste. (…)

Îndată după publicarea acestor note contradictorii, am luat legătura cu autoritățile din țară, dar, în primul rând, cu autoritățile locale care au emis acest comunicat, cu șeful Poliței de la Leipzig, cu ministrul de Interne al Landului Saxonia, le-am scris demnitarilor acestui land. (…) Le-am scris o scrisoare în termeni foarte categorici, cerându-le clarificări și exprimându-mi dorința ca adresanții mei să își exprime scuze și să îmi răspundă, ceea ce în cursul zilei de astăzi s-a întâmplat. Șeful Poliției din Leipzig a luat legătura cu șeful Direcției Consulare de la Berlin. Șeful Cabinetului prim-ministrului al Landului Saxonia mi-a scris în cursul dimineții o scrisoare în care își cere scuze, spune că este un admirator al românilor și al culturii române, că este inacceptabil ceea ce s-a întâmplat și a promis că vor veni scrisori publice de scuze din partea prim-ministrului Landului, din partea ministrului de Interne. Aceleași scrisori au ajuns și la ministrul Afacerilor Externe al Republicii Federale Germania și la ministrul federal de Interne pentru că am considerat necesar ca și autoritățile centrale să știe”, a explicat diplomatul.

Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat la Leipzig este un caz izolat sau astfel de atitudini au fost întâlnite și în alte zone din Germania, Emil Hurezeanu a răspuns:

E o țară cu mulți străini, unul din patru este migrant, este țara care a deschis porțile migrației în 2015 și a stârnit în mai multe locuri iritări, enervări, nemulțumiri. Există un fenomen de criminalitate care se regăsește și în rândul imigranților”.

În urma acuzațiilor de rasism, polițiștii din Leipzig și-au motivat solicitarea prin faptul că, în anii anteriori, cu ocazia festivalului, în zonă au acționat bande de hoți de buzunare din România.

O reacție a venit și de la Ministerul Afacerilor Externe, în urma unei solicitări făcute de către B1.ro.În acest răspuns se arată că ambasadorul Emil Hurezeanu a trimis o scrisoare de protest către prim-ministru și ministrul Afacerilor Interne din Landul Saxonia.

„Ambasadorul României la Berlin, domnul Emil Hurezeanu, s-a autosesizat față de demersurile poliției din Leipzig care a transmis hotelierilor o adresă prin care se solicitau informații privind cazarea cetățenilor români, în scopul combaterii furturilor în perioada unui festival local. 

Șeful misiunii diplomatice a transmis imediat  scrisori de protest către prim-ministrul și ministrul afacerilor interne ai landului, cu informarea la nivel federal a ministrului afacerilor interne și ministrului afacerilor externe.   

Totodată, ambasadorul României a dispus ca prin intermediul consulului onorific al României la Leipzig să fie stabilit un dialog direct cu autoritățile locale responsabile, inclusiv cu șeful Poliției de land, în care să fie reluat punctul de vedere al șefului misiunii cu privire la situația creată și să solicite clarificări. 

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de discriminare și îndeamnă la asumarea responsabilității comune de a înlătura prejudecățile și de a lupta împotriva discriminării și acțiunilor cu caracter etnic sau rasist.„, se arată în răspunsul Ministerul Afacerilor Externe, pentru B1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *