Skip to content
Politică

Ambasadorul României în SUA deslușește misterul. În ce situație se află Ucraina și Moldova

Ambasadorul României în SUA deslușește misterul. În ce situație se află Ucraina și Moldova.

Astfel, Ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior a vorbit, în cadrul unui interviu, atât despre relațiile dintre România și SUA cât și de pericolul în care se afla cele doua țări: Ucraina și Moldova.

Totodată, în acest context, diplomatul român a subliniat că includerea României în programul Visa Waiver este un obiectiv prioritar al țării noastre în relația cu Washingtonul și că există numeroși membri ai Congresului american favorabili acestei idei. El a apreciat că parteneriatul dintre România și SUA funcționează extrem de bine în avantajul celor două țări, în plan politic, economic și de securitate și că, indiferent de cine va deține în viitor puterea în SUA — republicani sau democrați — există toate premisele ca acest parteneriat să funcționeze la fel de bine și să răspundă provocărilor secolului al XXI-lea.

Mai mult, întrebat cum vede rolul și poziționarea României pe flancul estic al NATO, Maior a subliniat că „trebuie să fim pregătiți strategic pentru a asigura descurajare”, în condițiile în care nu se poate de vorbi de stabilitate în Ucraina, Moldova și Georgia, informează Realitatea.net

„Aceste lucruri sunt consonante și complementare până la urmă cu deciziile strategice ale SUA. Urmează summitul important de la Varșovia care va ratifica practic aceste concepte printr-o evoluție a centrilor de gravitație militară, strategică către zona central-europeană din punct de vedere al sistemelor de comandă și control, din punct de vedere al prezenței NATO în general în zona central și est-europeană. Și secretarul general folosește același concept de descurajare, la care achiesez pentru că, într-adevăr, există încă mari semne de întrebare în legătură cu acțiunile unor forțe din zona estică a NATO în ceea ce privește stabilitatea în Ucraina, Moldova, Georgia, arealul mai mare al Mării Negre. Și, normal, trebuie să fim pregătiți strategic pentru a asigura descurajare, în primul rând, și apoi pentru a proiecta la rându-ne stabilitate în aceste zone”, a declarat Maior.

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *