Skip to content
Politică

Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, doreşte creșterea prezenței militare americane în România

ambasada României

Ambasada României la Washington a anunţat printr-un comunicat de presă difuzat pe pagina de Facebook că ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, Andrei Muraru, a avut o convorbire telefonică cu Mike Rogers, congresman republican, liderul membrilor republicani din cadrul Comitetului pentru Forţe Armate al Camerei Reprezentanților.

În cadrul convorbirii, au fost abordate teme relevante legate de cooperarea bilaterală în domeniul politico-militar și de securitate.

Ambasadorul României a reamintit faptul că anul acesta aniversăm zece ani de la adoptarea Declarației Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România și Statele Unite ale Americii și de la intrarea în vigoare a Acordului privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România.

Ambasadorul Andrei Muraru a evidențiat alocările bugetare ale României în domeniul apărării, făcând referire la proiecte strategice comune. În context, ambasadorul român a menționat dorința părții române de creștere a prezenței militare americane în România, în urma procesului de reevaluare a posturii globale a SUA.

La rândul său, congresmanul Mike Rogers a apreciat nivelul deosebit de dezvoltare al Parteneriatului Strategic dintre cele două țări, reliefând angajamentul Statelor Unite pentru securitatea euro-atlantică și respectiv pentru regiunea Europei de sud-est și a Mării Negre, inclusiv România.

Aflat la debutul mandatului de ambasador la Washington, Andrei Muraru a avut deja o serie de întrevederi și discuții importante, fiind primit la Departamentul de Stat în prima zi a mandatului său de Philip T. Reeker, Asistentul Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene și Eurasiatice din cadrul Departamentului de Stat al SUA, și Matthew Boyse, Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa Centrală. Ulterior, Muraru a participat alături de ambasadorii statelor formatului de securitate București 9 la o convorbire telefonică cu consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *