Skip to content
Politică

Ambasadorul României la Haga, vizită la compania olandeză Damen Shipyards

În plină desfăşurare a licitaţiei pentru achiziţionarea de către statul român a patru corvete multirol, MAE a anunţat că ambasadorul României la Haga s-a întâlnit cu Kommer Damen, proprietarul companiei olandeze Damen Shipyards.

Potrivit unui comunicat de presă,  pe data de 12 octombrie, ambasadorul României la Haga, însoțit de consilierul economic, a efectuat o vizită la sediul central al companiei Damen Shipyards din Gorinchem, la invitația reprezentanţilor companiei. La discuţii au mai luat parte şi alți membri din conducerea Damen Shipyards.

În comunicat nu se precizează nimic despre programul de înzestrare a armatei. Se menţionează în schimb „interesul Damen de a rămâne angajat, pe termen lung, în industria construcției de nave din România prin Șantierele Navale de la Galați și Mangalia.”

Cu toate acestea, întâlnirea a avut loc la câteva zile după ce a fost încheiată depunerea ofertelor finale în cadrul procedurii de achiziție a corvetelor multifuncționale, urmând ca pe data de 26 octombrie să fie comunicat rezultatul procedurii de achiziție, aşa cum a rezultat dintr-un răspuns oferit de Ministerul Apărării Naționale pentru B1.ro.

Practic, ambasadorul României a facăut o vizita (de lucru?!) la sediul unuia dintre ofertanţi, respectiv la Damen, exact între cele două momente cheie ale achiziţiei: depunerea ofertelor finale şi comunicarea câştigătorului.

România urmează să achiziționeze patru corvete și să modernizeze cele două fregate aflate în dotarea armatei, proceduri pentru care va plăti aproximativ 1,6 miliarde de euro. În cursa pentru dotarea  Forțelor Navale Române s-ar fi înscris companiile Naval Group din Franța, Damen din Olanda, germanii de la ThyssenKrupp Marine Systems și italienii de la Fincantieri, potrivit unor surse.

Modaliatea în care este desemnat câştigătorul lasă loc controverselor, în condiţiile în care firmele care vizează acest contract au fost obligate să depună ofertele financiare până la 2 octombrie, în plicuri care vor fi deschise abia pe 26 octombrie.  În aceste condiții, nu există nicio garanție că plicurile nu vor fi deschise totuși în acest interval și nu va fi dezvăluit, în acest fel, secretul prețului.

Jurnaliştii de la newsweek.ro au dezvăluit că grupul olandez ar avea cele mai multe șanse de a câștiga licitația. Asta în condițiile în care, cei de la Damen au primit conducerea șantierului naval de la Mangalia, cu toate că acționarul majoritar este statul român, potrivit b1.ro.

Potrivit sursei citate, în spatele acestei achiziții s-ar afla și ”interesele ascunse ale liderului PSD, Liviu Dragnea”, cel care controlează din umbră Guvernul. Totodată, Jurnalul.ro a scris că miza conducerii Damen este, pe termen scurt, contractul de 1,6 miliarde de euro pentru cele patru fregate pe care România urmează să le achiziționeze.

Jurnaliştii au atras atenţia asupra unor personaje controversate provenite din serviciile secrete româneşti pe care olandezii le-au numit la conducere, la câteva luni de la preluarea managementului şantierului naval. Este vorba despre Dorin Grosu, vicepreşedintele noii companii Damen Shipyards Mangalia, fost şef al Doi şi-un Sfert şi ofiţer de informaţii al Armatei, și consultantul Dan Dumitru, fost general SIE.

Tote aceste informaţii par să indice faptul că statul român este pe cale să ofere pe tavă contractul pentru achiziţionarea celor patru corvete unei companii recunoscută pe plan mondial pentru navele perfomante pe care le construiește dar și pentru șpăgile imense pe care le dă.

Compania olandeză este implicată într-un scandal de corupţie internaţional care a izbucnit în 2016 când Banca Mondială a descoperit că Damen, cel mai mare constructor de nave olandez, a plătit mită unui intermediar în cadrul unei licitații internaționale pentru cumpărarea de vase de supraveghere. Licitația viza dotarea cu o flotilă de vase de supraveghere a pescuitului în zona Africii într-un program al Băncii Mondiale, numit programul regional de pescuit din Africa de Vest.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *