Skip to content
Internațional

Ambasadorul SUA la Moscova ar fi transmis MAE rus răspunsurile scrise la cererile Rusiei asupra arhitecturii de securitate

Twitter

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, a venit miercuri la sediul MAE rus pentru a transmite răspunsurile scrise ale Washingtonului la cererile Moscovei privind securitatea europeană, potrivit unei relatări a ziarului rus Kommersant, care nu a precizat sursa informaţiei, scrie Reuters.

Această agenţie menţionează că ambasada SUA la Moscova nu i-a răspuns deocamdată la o solicitare de a comenta informaţia. Potrivit sursei citate de Agerpres, Moscova a transmis în decembrie Washingtonului o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au condus la o înţelegere, în timp oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o întâlnire la Geneva, care a durat doar o oră şi jumătate – iniţial era programată pentru două ore -, la finalul căreia au anunţat că, după ce Rusia va avea primi din partea SUA răspunsurile cerute, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel.

Vice-ministrul de externe rus Alexandr Gruşko a declarat mai devreme miercuri că Moscova a primit deja verbal unele răspunsuri la cererile formulate către SUA şi NATO. ”Desigur, vom studia cu atenţie (răspunsurile) şi vom determina paşii noştri următori”, a spus acesta, potrivit agenţiei TASS, în aşteptarea primirii răspunsurilor scrise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *