Skip to content
Politică

Ambițiile politice ale lui Dacian Cioloș pentru 2024, după ce va prelua conducerea USRPLUS

Inquam Photos/Octav Ganea

Dacian Cioloș are un singur obiectiv pentru 2024, după ce în 2020 n-a reușit să redevină premierul României. Deși a plecat la Parlamentul European pe un salariu mult mai mare, în decembrie 2020 ne-a spus că ar fi dispus să se întoarcă în România pentru funcția de premier.

Dacă USRPLUS ar avea sau nu nevoie de Dacian Cioloș în România e o discuție la care pot răspunde doar membrii de partid, însă este cu siguranță frustrant pentru mulți useriști să muncească 4 ani în România pentru a obține cât mai multe voturi la alegeri, iar Dacian Cioloș doar să se plimbe pe la Bruxelles sau Strasbourg și când vine în România să se autoimpună premier, să ceară jumătate din locuri pe liste și să-și trimită oamenii în guvern. Acest comportament al fostului comisar european nu este comportamentul unui lider de partid, care ar trebui să stea aproape de oamenii săi și la bine, și la rău. Dar cu siguranță toată lumea a înțeles că nici Dan Barna, nici Dacian Cioloș nu au calități pentru a fi lideri.

Totuși, ambii controlează USRPLUS, iar peste câteva luni, la primul lor congres după fuziune, Dacian Cioloș va încerca să devină șeful absolut al partidului, chiar dacă e la Parlamentul European. Sunt șanse mari ca Dacian Cioloș să obțină fără emoții fotoliul de președinte USRPLUS, deoarece momentan nu a mai declarat nimeni din partid că și-ar dori această funcție. Candidați probabil vor mai exista, însă dacă până acum nu și-au făcut campanie, greu de crezut că mai au șanse să crească cu câteva săptămâni înainte de congres. În cazul în care alți membri nu vor dori această funcție, tabăra Barna-Cioloș va mai trimite pe cineva în luptă, doar pentru a mima democrația în interiorul partidului.

USRPLUS nu e un partid format în jurul unui lider. Și nici USR, nici PLUS nu au fost așa ceva, luate pe bucăți. Cele două mici partide au exploatat un val de nemulțumiri la nivel național, însă lipsa de carismă, viziune politică, comunicare le-au împiedicat să se adreseze unui număr cât mai mare de cetățeni. Într-o țară în care se moare de foame, se moare în spitale de la infecții sau nepăsare, se moare pe străzi neasfaltate, USR a țipat „fără penali” și celebrul „M..e PSD”, care i-a ajutat atât de mult încât nu au fost capabili s-o bată nici pe Viorica Dăncilă.

Apoi interesele fiecăruia din partid, legăturile cu mediul de afaceri, legăturile cu fosta Securitate au făcut din USRPLUS un partid de nișă care reprezintă circa 4% din cetățenii acestei țări. De la partidul „popular”, al cetățenilor nemulțumiți de vechea clasă politică, USRPLUS a ajuns în câțiva ani partidul oamenilor de afaceri, concentrat să rezolve doar problemele oamenilor de afaceri din România. Deși păreau populiști, useriștii s-au dovedit a fi doar oportuniști lipsiți de simpatia poporului.

Dacian Cioloș a refuzat să-și asume roluri în politica națională pentru a nu-și strica imaginea de politician „nou”. Un război politic în România provoacă o uzură foarte mare și de multe ori duce la blocarea pe scena politică. Marele obiectiv al lui Dacian Cioloș este să-l înlocuiască pe Klaus Iohannis în 2024, iar pentru a reuși nu vrea să se implice în politica națională. În 2024, Dacian Cioloș ar putea candida la alegerile prezidențiale, dorindu-și să aibă sprijinul PNL, așa cum s-a întâmplat cu Nicușor Dan la București. Ar fi singura șansă pentru Cioloș să câștige; altfel, într-o luptă în 3 – PNL, PSD, USRPLUS – Dacian Cioloș riscă să repete rezultatul obținut de Dan Barna în 2019. Ne-am convins cu toții că fostul comisar european își dorește doar cele mai înalte funcții din stat și nu se împiedică de ministere sau întâlniri cu românii din provincie. Adică nu poate spune nimeni că într-un județ anume oamenii mor de dorul lui Dacian Cioloș.

Și dacă nu va câștiga alegerile prezidențiale, atunci Dacian Cioloș se va autopropune din nou premier, pentru că alegerile parlamentare vor fi în aceeași perioadă. 2024 va fi anul în care Dacian Cioloș va alerga după două funcții, fără să se implice în politica națională și să-și crească partidul în teritoriu. Vizitele scurte la București nu-l ajută să câștige încrederea membrilor de partid și nici atât a cetățenilor care au alte probleme decât agenda USRPLUS. Problemele pentru Dacian Cioloș vor apărea odată cu problemele din coaliția de guvernare. Unde va fi Cioloș când USRPLUS se va certa cu celelalte partide? La Bruxelles sau Strasbourg? Cine va comunica pentru guvernarea USRPLUS? Dacian Cioloș de la Parlamentul European?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *