Skip to content
Politică

Ambițiile politice ale lui Florin Cîțu urmăresc funcția de guvernator BNR. Lucian Isar, prietenul său, marele adversar

Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban a dezvăluit că i-a promis lui Florin Cîțu șansa de a candida pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), în 2024, când se va termina mandatul lui Mugur Isărescu. Condiția ar fi fost ca actualul premier să nu candideze la funcția de președinte PNL și să rămână în echipa lui Orban.

CITIȚI ȘI: Ludovic Orban face o nouă dezvăluire: ce funcție i se pregătea lui Florin Cîțu

Ambițiile politice ale lui Florin Cîțu urmăresc fotoliul de guvernator al Băncii Naționale a României (BNR), funcție din care ar putea fi dat jos foarte greu. Florin Cîțu ar deține toate frâiele finanțelor țării, reușind să controleze mediul bancar din România, dar și puterea economică a țării.

Premierul a intrat în cursa din PNL cu gândul de a nu mai depinde de Ludovic Orban, pentru că din funcția de președinte de partid se poate auto-propune pentru conducerea BNR fără să aștepte decizia colegilor săi. Doar că ambițiile sale se vor lovi de multe impedimente, iar unele vor veni chiar din echipa pe care astăzi o are în jurul său.

Florin Cîțu ar avea nevoie de majoritate parlamentară pentru a obține mandatul de guvernator BNR, deoarece este votat de Parlament. În 2019, Isărescu și-a primit cel mai recent mandat cu 329 de voturi, din 344 de parlamentari prezenți. Marile partide au fost de partea actualului guvernator BNR.

Este evident că Florin Cîțu nu va fi votat de PSD, mai ales într-un an electoral atât de important precum 2024. Dar nici USRPLUS nu o va face, pentru că are multe nemulțumiri la adresa premierului. Spre exemplu, primul ministru demis de Florin Cîțu a fost Vlad Voiculescu, unul dintre liderii USRPLUS.

De asemenea, nimic nu garantează că actuala coaliție de guvernare va rezista până în 2024, ceea ce poate strica toate calculele lui Florin Cîțu. Fără o majoritate parlamentară, Florin Cîțu nu va putea nici măcar să spere la funcția de guvernator BNR.

Lucian Isar, favorit pentru conducerea BNR

Florin Cîțu va trebui să fie foarte atent chiar la Lucian Isar, consilierul său și persoana care l-a ajutat să intre în politică. De mai mulți ani, Isar are un conflict cu Mugur Isărescu, încercând – fără succes – să-l dea jos din funcția de la BNR.

Atacurile mediatice vin dintr-o singură sursă, nu au nicio bază reală, nu se susțin cu documente, avansează date false, mai mult, conțin de prea multe ori neadevăruri economice și acuzații la limita linșajului”, spunea Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, în 2016, când banca era criticată.

Pe vremea când Alina Gorghiu conducea PNL, Lucian Isar (soțul Alinei Gorghiu) lansa cele mai dure atacuri la adresa BNR și, în special, la adresa lui Mugur Isărescu. Anumite atacuri sau informații prezentate de Isar s-au dovedit adevărate, obligându-l pe Isărescu să-și declare toate veniturile și chiar să publice minuta unei ședințe de politică monetară. În 2016, Lucian Isar critica BNR după ce Bogdan Olteanu (fost lider PNL) își dăduse demisia din funcția de viceguvernator BNR, în urma unui scandal de corupție. Isar ar fi putut să-l înlocuiască pe Olteanu, în acel an, pentru a avea mai multe șanse să ocupe fotoliul de guvernator în 2019, când expira mandatul lui Isărescu. Mugur Isărescu a reușit să blocheze intrarea lui Isar în BNR.

Atacurile continuă și în prezent, doar că soțul Alinei Gorghiu a făcut un pas în spate și a înțeles că această expunere nu-l ajută deloc. Dar nici PNL-ul condus de Ludovic Orban nu a mai girat războiul provocat de Isar și în 2019 l-a susținut pe Mugur Isărescu la conducerea BNR, ceea ce probabil a provocat multe nemulțumiri în tabăra Alinei Gorghiu, pe care astăzi o vedem de partea lui Florin Cîțu.

Dacă Florin Cîțu se va impune la conducerea PNL, atunci și Lucian Isar ar putea reaprinde conflictele mai vechi cu BNR, pentru a încerca, în 2024, să obțină funcția de guvernator BNR. În cazul în care premierul rămânea de partea lui Ludovic Orban, ar fi fost singurul favorit pentru funcția de guvernator BNR. În această echipă pe care și-a ales-o actualul premier, Lucian Isar va depune tot efortul, cu ajutorul Alinei Gorghiu, pentru a obține funcția de guvernator BNR, pentru care se bate de mai bine de cinci ani. Isar nu are conflicte cu USRPLUS și ar putea convinge inclusiv oameni din PSD, fiind un economist apreciat în România, ceea ce l-ar putea ajuta să strângă suficiente voturi în Parlament.

2 comentarii la “Ambițiile politice ale lui Florin Cîțu urmăresc funcția de guvernator BNR. Lucian Isar, prietenul său, marele adversar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *