Amendă de până la 20 mil. de euro, pentru AUR

AUR aplicatie

AUR riscă o amendă uriaşă de până la 20 de milioane de euro, după ce datele personale ale utilizatorilor aplicaţiei de mobil a partidului condus de George Simion a făcut publice datele cu caracter personal a 20.000 de utilizatori.

Conform unor surse politice, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP), organismul care controlează confidenţialitatea datelor, s-a autosesizat deja în acest caz.

Mai mult, ANSPDCP a deschis o anchetă în urma căreia a constatat că datele personale ale utilizatorilor aplicaţiei, precum Codul Numeri Personal, seria și numărul actului de identitate, telefonul sau adresa completa sunt păstrate chiar şi în cazul în care aplicaţia va dispărea iar AUR avea obligația să notifice autoritatea în termen de 72 de ore cu privire la breșa de securitate.

Conform aceloraşi surse, articolul 83 alin. (5) din Regulamentul GDPR, prevede amenzi de până la 20 de milioane de euro pentru astefel de încălcări.

„Pentru încălcările dispoziţiilor următoare, în conformitate cu alineatul (2), se aplică amenzi administrative de până la 20.000.000 EUR sau, în cazul unei întreprinderi, de până la 4 % din cifra de afaceri mondială totală anuală corespunzătoare exerciţiului financiar anterior, luându-se în calcul cea mai mare valoare:

a) principiile de bază pentru prelucrare, inclusiv condiţiile privind consimţământul, în conformitate cu articolele 5, 6, 7 şi 9;

b) drepturile persoanelor vizate în conformitate cu articolele 12-22;

c) transferurile de date cu caracter personal către un destinatar dintr-o ţară terţă sau o organizaţie internaţională, în conformitate cu articolele 44-49;

d) orice obligaţii în temeiul legislaţiei naţionale adoptate în temeiul capitolului IX;

e) nerespectarea unui ordin sau a unei limitări temporare sau definitive asupra prelucrării, sau a suspendării fluxurilor de date, emisă de către autoritatea de supraveghere în temeiul articolului 58 alineatul (2), sau neacordarea accesului, încălcând articolul 58 alineatul (1)”, se arată în regulament.

Partidul lui Simion acuză o breșă de securitate, motiv pentru care a anunţat că a suspendat aplicația:

„Din cauza unei breșe de securitate cu care s-a confruntat platforma, Alianța pentru Unirea Românilor a decis să suspende momentan funcționarea aplicației până la remedierea problemelor identificate. Compania care a realizat platforma a confirmat existența unei breșe de securitate apărute în urma unei actualizări de software. Pentru a elimina rapid o imperfecțiune a aplicației noastre și pentru a oferi utilizatorilor noștri o soluție mai bine securizată, vom suspenda funcționarea aplicației pentru utilizatori pentru face toate testele de securitate și a fi siguri că nu mai există breșe similare”, a anunţat AUR într-un comunicat de presă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: