Amendă de până la 3.300 de lei pentru șoferii care vor să-și protejeze mașina astfel. E ilegal

Sursă foto: Freepik

Vrei să-ți protejezi mașina de hoți dar riști o amendă usturătoare. Poliția nu-i iartă pe cei care fac acest lucru. Cei mai mulți șoferi nu știu că este ilegal sau ignoră deranjul pe care îl produc.

Foarte mulți români au acest sistem de protecție împotriva furturilor. Însă acest lucru poate fi deranjant și ilegal. Un dispozitiv care emite un semnal sonor trebuie calibrat în așa fel încât să lunge infractorii dar să nu sperie vecinii.

Poliția nu îi iartă pe cei care întrec măsura.

Amendă de până la 3.300 de lei dacă vrei să-ți protejezi mașina în acest mod. Se practică frecvent

Sunt foarte mulți șoferi care își pun pe mașini sisteme antifurt. Mai ales în marile orașe se aud frecvent astfel de alarme. Iar noaptea sunt cu atât mai deranjante.

Dar legea spune că sunt legale până într-un anumit punct. Unii șoferi vor să fie siguri că vor auzi alarma sau că măcar vor trezi vecinii care să reacționeze atunci când cineva se apropie de mașinile lor. Astfel că își calibrează antifurturile incorect.

Puțini sunt însă cei care știu că o astfel de acțiune îi poate costa scump, de câteva ori mai mult decât sistemul antifurt în sine.

Conform art 102 din Codul Penal, constituie contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni (…) montarea pe autovehicul a unui sistem antifurt sonor a cărui durată a semnalului depășește mai mult de un minut consecutiv, iar intensitatea semnalului depășește pragul fonic prevăzut de lege.

Sursă foto: Freepik

Clasele de sancțiuni sunt următoarele:

  1. a) clasa I – 2 sau 3 puncte-amendă;
  2. b) clasa a II-a – 4 sau 5 puncte-amendă;
  3. c) clasa a III-a – de la 6 la 8 puncte-amendă;
  4. d) clasa a IV-a – de la 9 la 20 puncte-amendă;
  5. e) clasa a V-a – de la 21 la 100 puncte-amendă.

De la 1 ianuarie punctul amendă a crescut de la 145 de lei la 165 de lei. Astfel, în acest an, cei care își montează antifurturi neconforme pe mașini, pot primi amenzi de la 1.485 de lei la 3.300 de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: