Bicicliștii și conducătorii de trotinete vor fi amendați cu suma de 1.320 de lei, după data de 9 iulie 2025, dacă care nu respectă anumite prevederi ale Codului Rutier.
În primul rând, e important de știut că aceștia trebuie să se supună controlului polițiștilor, așadar și testării antialcool și antidrog, conform noilor modificări ale legislației rutiere.
Amenzile ajung, astfel, la 1.320 de lei… dar aceste sancțiuni nu sunt noi. Codul rutier îi sancționa și înainte pe cei care conduceau aceste vehicule sub influența alcoolului, însă noile reguli, care se aplică din 9 iulie, clarifică aspectele legate de sustragerea de la testare, scrie Newsweek România, care citează un site de avocatură.
OUG 84/2024 stabilește introducerea obligativității bicicliștilor și conducătorilor de trotinete de a se supune controalelor antidroguri și antialcool.
Nou act normativ prevede modificarea capitolului din OUG 195/2002 referitor la contravențiile sancționate cu amenzi încadrate în clasa a III-a, prin introducerea unei noi mențiuni, conform căreia „refuzul conducătorului de bicicletă sau trotinetă electrică de a se supune testării privind consumul de alcool ori substanțe psihoactive” va fi sancționat, începând din 9 iulie 2025.
Măsura face parte dintr-o serie de modificări legislative cu impact asupra siguranței rutiere, menite să încurajeze responsabilitatea și prevenirea potențialelor riscuri asociate consumului de alcool sau substanțe psihoactive în timpul conducerii vehiculelor, incluzând acum și bicicletele sau trotinetele electrice.
Amenzile încadrate la clasa a III-a presupun de la 6 până la 8 puncte – amendă, adică sume încadrate între 990 și 1.320 lei. Valoarea punctului de amendă este de 165 de lei, acesta rămânând plafonat până la finalul anului.
Codul Rutier prevedea și înainte sancționarea bicicliștilor sau a conducătorilor de trotinete electrice care conduc sub influența alcoolului sau a altor substanțe, dar noile modificări vin să reglementeze regimul sancționatoriu al obligației acestora de a se supune controalelor făcute în acest sens.
Reglementările referitoare la bicicliști și utilizatorilor de trotinete au fost completate acum câteva luni și cu prevederi referitoare la extinderea atribuțiilor polițiștilor locali.
Ca urmare, aceștia pot aplica și ei sancțiuni conducătorilor acestor vehicule, dacă nu respectă regulile de circulație, mai scrie sursa citată.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News