Amendă uriașă primită de Intel de la UE. Care este motivul

Bancnote Euro / Inquam Photos / Octav Ganea
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Intel a fost amendată de Uniunea Europeană cu 376 de milioane de euro (400 de milioane de dolari), într-un caz antitrust referitor la practica anticoncurenţială a producătorului de cipuri din SUA de acum aproape două decenii de a bloca accesul pe piaţă a companiilor rivale, transmite Reuters.

O amendă record iniţială, de 1,06 miliarde de euro, din 2009, pentru astfel de practici, a fost anulată anul trecut de Curtea Generală din Luxemburg, a doua cea mai înaltă din Europa.

Cu toate acestea, Curtea a fost de acord cu Comisia Europeană că Intel a exclus ilegal rivalii de pe piaţă, ceea ce a determinat organul de supraveghere antitrust al UE să redeschidă cazul.

Hotărârea din 2009 a acuzat Intel că a blocat accesul pe piaţă a companiei Advanced Micro Devices.

Comisia Europeană a declarat vineri că a reimpus o amendă pentru practicile Intel din perioada noiembrie 2002 şi decembrie 2006, când Intel a plătit HP, Acer şi Lenovo pentru a opri sau amâna intrarea pe piaţă a unor produse.

”Tribunalul a confirmat că restricţiile generale ale Intel au echivalat cu un abuz de poziţie dominantă pe piaţă, în conformitate cu regulile UE de concurenţă”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat.

Intel a spus că îşi evaluează opţiunile.

”Analizăm decizia şi cuantumul amenzii, pentru a determina posibilele motive şi perspectivele de succes ale unui recurs la instanţele europene”, a spus compania într-un comunicat.

Intel aşteaptă în prezent aprobarea Comisiei pentru subvenţii de stat germane de aproape 10 miliarde de euro, pentru a construi o fabrică de producere a cipurilor în Germania.

Comisia a contestat celelalte părţi ale hotărârii Tribunalului de anul trecut, legate de reducerile condiţionate oferite de Intel la Curtea de Justiţie a UE, cea mai înaltă instanţă europeană, informează news.ro.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL