Skip to content
Internațional

Amenințarea externă, ignorată de gâlceava internă. România, încercuită strategic

businessinsider.com

Rusia își consolidează încet, dar sigur prezența în Europa de Est, iar recentele evenimente din Serbia și Ungaria confirmă lucrul acesta. Lucrul acesta reprezintă o amenințare la adresa securității României, dar decidenții politici de la București par a fi preocupați de alte probleme.

Serbia, un cap de pod pentru Rusia în zona Balcanilor

Primul eveniment important a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, atunci când guvernul de la Belgrad anunța că a semnat acordul de aderare la Uniunea Economică Eurasiatică, împreună cu Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kyrgyzstan, făcând un pas important în direcția Moscovei, în ciuda avertismentelor venite din partea Comisiei Europene. Acordul survine la câteva zile de la vizita premierului rus Dmitri Medvedev în Serbia, acolo unde a încheiat mai multe acorduri în domeniile energetic, dar și al cooperării științifice și în domeniul tehnologiilor. Partea cea mai importantă privește segmentul sârb al gazoductului ruso-turc TurkStream și care prevede alimentarea Serbiei cu gaz, precum și tranzitul spre Ungaria și Austria.

Rusia obține astfel un cap de pod important în zona Balcanilor ce are toate șansele să se extindă în viitor, având în vedere imposibilitatea Serbiei de a adera la NATO și relația tot mai rece cu Uniunea Europeană.

Apropierea Serbiei de Rusia trebuie pusă în context istoric. Serbia avut în ultimul secol relații speciale cu Rusia. În plus, pentru sârbi Occidentul este considerat răspunzător pentru destrămarea Iugoslaviei și pierderea provinciei Kosovo.

Ungaria, penetrarea NATO

Al doilea eveniment privește vizita președintelui Vladimir Putin la Budapesta, pe 30 octombrie. Presa internațională observa că este cea de-a 19-a întâlnire dintre Putin și Orban. O asemenea frecvență este de regulă înregistrată numai în relațiile dintre marile puteri și, în cazul de față, arată importanța pe care Moscova o acordă relației cu Budapesta.

Agenda vizitei a fost una extrem de amplă: situația din Ucraina, cooperarea energetică în domeniul nuclear, al gazelor și al petrolului, dar și situația din Orientul Mijlociu și cooperarea economică ungaro-rusă pe piețe emergente. În acest ultim caz, Putin și Orban s-au înțeles pe cooperarea în materie de modernizare a infrastructurilor feroviare din Egipt.

Trebuie spus că mai multe firme ungare sunt prezente pe piețele din Orientul Mijlociu ca subcontractoare ale marilor companii rusești. Orban a precizat că a discutat cu Putin diferite teme, precum extinderea centralei nucleare de la Paks şi achiziţia de petrol şi gaze din Rusia. La rândul său, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia consideră Ungaria ca fiind un partener important pentru furnizarea gazelor ruseşti către Europa. Cele două ţări doresc acum să-şi diversifice relaţiile, a mai spus liderul de la Kremlin, adăugând însă că sectorul energetic rămâne principala prioritate.

Faptul că Rusia începe să curteze țări din zona NATO nu reprezintă în sine o noutate. Știm deja că Putin are relații deosebit de strânse cu Turcia, un partener important pentru Alianța Nord Atlantică. Deja în cazul Turciei vorbim despre o adevărată ruptură între Ankara și Washingto, după agresiunea turcă din Nordul Siriei și intenția lui Erdogan de a eluda importurile de armament din SUA în favoarea unor sisteme antirachetă de tip S-400 din Rusia.

România, încercuită strategic

În această arhitectură de putere regională România se trezește în situația de a fi aproape încercuită strategic de prezența Rusiei. În afară de Ungaria și Serbia, prezența Rusiei este incontestabilă și la granița de nord a țării acolo unde conflictul prelungit dintre Rusia și Ucraina a dus la destabilizarea celei din urmă. În acest timp, decidenții de la București par a fi preocupați în mod predominant de politica internă, pierzând din vedere faptul că influența Rusiei crește exponențial în zona Europei de Est.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *