Skip to content
Internațional

Amenințări rasiste primite de două magazine româneşti din Londra: „Luaţi-vă ţiganii cu voi!“. Reacția MAE

RFI Romania

Două magazine româneşti din Burnt Oak, o zonă românească a Londrei, au fost ţinta unor atacuri cu mesaje de tip xenofob: „Plecaţi acasă, luaţi-vă ţiganii cu voi“. Unul dintre antreprenori spune că iniţiatorii mesajelor trimise printr-o scrisoare sunt nişte „analfabeţi“, relatează secţia română a Radio France International.

Covrigăria Kroky este deschisă recent în Londra de către Liviu Chiroşcă, acesta precizând că până acum a fost bine primit de către localnici. Acesta a primit recent un mesaj de tip xenofob, de intimidare, prin poştă.

Nu v-aţi îndepărtat destul de mult. Ar fi trebuit să vă întoarceţi în România – cu ţiganii voştri. Nu sunteţi bineveniţi aici – Şi niciodată nu veţi fi. Sperăm ca Brexit va opri mai mulţi dintre voi să vină Aici. Suntem sătui să nu mai auzim limba noastră în propria noastră ţară. Numai mergem niciodată la cele 12 magazine alimentare din centrul comercial Watling Avenue, restul sunt magazine ieftine de haine şi magazine ponosite de mărunţişuri (niciunul dintre aceste magazine nu este românesc). De aceea nu are niciun rost să mergem la acest centru comercial.

O să aveţi doar români în magazinul vostru şi sper să nu rezistaţi mult şi putem să vedem duşi.

Plecaţi odată!”, este textul scrisorii publicate de către jurnalistul Petru Clej pe rfi.ro.

Este a doua oară când primesc astfel de mesaje. Dacă sunt englezi, aceştia sunt analfabeţi”, a precizat Chiroşcă.

În metropolă locuiesc circa 163.000 de români, cea mai mare comunitate de români din Marea Britanie, atraşi de oferta de locuri de muncă din Londra.

Şi Nicolae Caminschi, originar din Republica Moldova, a primit un mesaj asemănător, acesta având un birou de contabilitate pe aceeaşi stradă.

Ambasada României din Marea Britanie a sesizat evenimentul şi a postat un mesaj al ambasadorului Dan Mihalache.

Regret şi condamn situaţii de genul celor semnalate în mass-media şi reiterez faptul că autorităţile britanice ne-au asigurat că cetăţenii români, asemeni celorlalţi cetăţeni europeni, se bucură de dreptul de a locui, munci sau studia în Regatul Unit în conformitate cu prevederile Acordului de Retragere al Marii Britanii din Uniunea Europeană şi potrivit prevederilor legislaţiei britanice”, a precizat ambasadorul Dan Mihalache.

Poziția MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a cerut, miercuri, autorităţilor din Marea Britanie şi Poliţiei metropolitane să ia măsuri, după ce două firme româneşti din Londra au primit scrisori cu mesaje xenofobe. ”Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă şi discriminatorie”, a transmis MAE.

MAE a transmis, miercuri, precizări cu privire la informaţiile conform cărora două firme româneşti din Londra au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob.

Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe Bogdan Aurescu, Ministerul Afacerilor Externe, prin Ambasada României la Londra, a semnalat deja această situaţie Ministerului britanic de Externe şi conducerii Poliţiei metropolitane londoneze, cu solicitarea de a clarifica aceste incidente şi de a lua măsurile care se impun pentru a preveni şi sancţiona orice formă de manifestare xenofobă la adresa cetăţenilor români prezenţi în Marea Britanie”, a transmis MAE.

Sursa citată a precizat că, de asemenea, cazul a fost adus şi la cunoştinţa Reprezentanţei Comisiei Europene în Marea Britanie, având în vedere importanţa pe care Uniunea Europeană o acordă principiului nediscriminării şi protejării drepturilor cetăţenilor europeni.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă ferm orice formă de manifestare xenofobă şi discriminatorie şi, în egală măsură, încurajează cetăţenii români care s-ar putea regăsi în astfel de situaţii sau care au cunoştinţă de astfel de situaţii să informeze atât Ambasada României la Londra, cât şi autorităţile britanice competente, pentru a putea fi luate măsurile care se impun”, a mai transmis MAE.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe subliniază că acest incident nu este reprezentativ pentru atitudinea societăţii britanice faţă de cetăţenii români care locuiesc şi lucrează în Marea Britanie, comunitatea românească din Regatul Unit fiind bine integrată în societatea britanică şi apreciată pentru contribuţia activă la dezvoltarea economiei şi societăţii britanice.

Potrivit RFI, două firme româneşti din nordul Londrei au primit scrisori anonime cu conţinut xenofob în limba engleză, scrie News.ro.

Ambele firme sunt situate în cartierul Burnt Oak, un fel de Mică Românie în capitala britanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *