Skip to content
Politică

Amenințările Olguței Vasilescu, o nouă strategie de a descuraja manifestațiile? EXCLUSIV

psnews.ro

Miercuri, Lia Olguța Vasilescu a declarat într-o conferință de presă că „Cei care au ieşit în stradă au ieşit pentru că vor să nu se mai încalce legea. Ei bine, există legea 272/2004 care prevede foarte clar că părinţii nu au voie să-şi expună copiii la mitinguri. A ieşit chiar preşedintele României şi a inflamat, cerând să se încalce o lege în România şi de atunci au început să vină aceste sesizări. Ori în momentul în care ieşi în stradă şi spui că te lupţi pentru lege şi ordine şi tu eşti primul care încalci legea, ceva nu este în regulă”

Aceasta mai precizează că este în datoria poliţiei să aplice legea și să-i sancționeze dur pe părinți „Nu îi amendează Olguța, ci poliția, iar amenzile sunt între 5.000 lei și 10.000 lei. Iar legea este foarte clară. Citiți Legea 272/2004 și veți vedea acolo că se precizează foarte clar că părinții nu au voie să își expună copiii la mitinguri.”

Care este adevărata problemă cu această lege?

Ministrul Muncii, doamna Lia Olguța Vasilescu vorbește despre legea 272/2004, mai precis la articolul 27, aliniat 4, care precizează, copiii nu pot fi folosiţi sau expuşi de către părinţi, reprezentanţi legali, alte persoane responsabile de creşterea şi îngrijirea lor, organisme private acreditate ca furnizori de servicii sociale, instituţii publice sau private, în scopul de a obţine avantaje personale/instituţionale sau de a influenţa deciziile autorităţilor publice”.

În schimb acest articol este un atac la drepturile copiilor, așa cum menționează și UNICEF.

” UNICEF a citat Convenția ONU cu privire la drepturile copilului și, în particular, articolul 12 (dreptul de a-și exprima liber opiniile), articolul 13 (dreptul la libertate de exprimare) și articolul 15 (drepturile copilului la libertatea de asociere și de participare la manifestații pașnice): participarea este un drept dacă demonstrațiile sunt pașnice, nu afectează educația copiilor, iar aceștia nu sunt expuși la riscuri. În toate țările, UNICEF colaborează cu parteneri pentru a facilita accesul la informații, activități și platforme relevante și potrivite vârstei care îi încurajează pe adolescenți să contribuie cu opiniile lor la procesul de luare a deciziilor de la nivel local și național”, precizează organizația.

În 1990, România a ratificat la Convenția Drepturilor Copilului asumându-şi schimbarea legii pentru a respecta în totalitate drepturile şi libertățile copiilor. În acest caz, cum e posibil ca această lege să treacă peste dreptul copiilor de a participa la întruniri pașnice?

În ciuda amenințărilor, nu s-a pornit nici o anchetă de către Protecția Copilului. DGASPC-urile din țară au datoria să înregistreze eventualele sesizări.

Sorin Chirilă, director DGASPC Alba a declarat: „Da, ni s-a solicitat să spunem dacă am avut plângeri cu privire la (n.r. părinți care și-au dus copiii la proteste) sau sesizări și noi am răspuns că nu am avut astfel de cazuri”, conform digi24.

Directoarea DGSPC Sibiu, Laura Vâlsan a declarat într-un comunicat de presă: “Apreciind că, la Sibiu, protestele au avut un caracter paşnic, deoarece protestele se desfăşurau în locuri publice, oricine, inclusiv copiii puteau participa la acestea, opinăm că participarea copiilor la astfel de evenimente constituie, mai degrabă, o chestiune de alegere personală a părinţilor, care au dreptul să decidă dacă permit copiilor lor să-i însoţească la proteste şi ar fi contrar libertăţii de întrunire paşnică dacă le-ar fi îngrădit acest drept”, precizează Laura Vâlsan.

Duminică în mai multe orașe din țară părinții au fost chemați în stradă cu copii, pe semne că nu s-au lăsat intimidați de ceea ce ar putea fi o tentativă a PSD-ului de a intimida populația pentru a nu mai continua manifestaţiile. Chiar dacă se va încerca sancționarea părinților, cu siguranță România va primi critici dure de la organizațiile internaționale care luptă pentru drepturile și libertățile omului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *