Skip to content
Politică

Amenințările Statului Islamic continuă. ISIS va distruge închisorile din Arabia Saudită unde sunt deţinuţi jihadişti

Statul Islamic (SI) a ameninţat că va distruge închisorile din Arabia Saudită unde sunt deţinuţi jihadişti, după ce autorităţile de la Riad au executat 47 de persoane, inclusiv 43 de militanţi ai reţelei teroriste Al-Qaida.

Statul Islamic a menţionat închisorile al-Har şi Tarfiya, unde au fost deţinuţi numeroşi jihadişti. „Statul Islamic întotdeauna caută să elibereze deţinuţi, dar apreciem că sfârşitul problemei deţinuţilor nu va veni decât odată cu eradicarea regimului tiranilor şi cu distrugerea închisorilor şi dărâmarea lor“, a precizat SI într-un articol postat online marţi.

Un susţinător al Statului Islamic s-a sinucis în iulie în cadrul unui atac cu maşină-capcană la un punct de control din exteriorul închisorii al-Hair, situată în apropiere de capitala Riad. Deşi Statul Islamic şi Al-Qaida sunt două organizaţii teroriste rivale care s-au condamnat reciproc din motive ideologice, acestea sunt unite în ura faţă de Arabia Saudită, care le-a declarat grupări teroriste şi a încarcerat mii de susţinători ai lor. Printre persoanele executate sâmbătă de autorităţile de la Riad se aflau patru musulmani şiiţi, inclusiv clericul Nimr al-Nimr, ceea ce a determinat furia Iranului şiit.

SI a revendicat o serie de atentate cu bombă şi atacuri armate în Arabia Saudită începând din noiembrie 2014, care s-au soldat cu moartea a peste 50 de persoane, majoritatea şiiţi, dar şi aproximativ 15 membri ai forţelor de securitate. Oficialii saudiţi din domeniul securităţii afirmă că susţinătorii din Arabia Saudită ai aceste reţele extremiste acţionează în cele mai multe cazuri independent şi depind în mică măsură de sprijinul logistic şi consilierea ei, ceea ce îi face mai greu de detectat, dar mai puţin capabili să comită atacuri asupra unor ţinte bine protejate, informeză adevarul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *