Amenzi de 2,5 milioane lei pentru demnitarii, care nu colaborează cu avocații României în litigii internaționale 

Sursa: profit.ro

Demnitarii, în funcție sau care au fost implicați în cazurile respective, vor fi obligați să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații României în litigii internaționale și să semneze declarații ca martori, a decis Parlamentul, care a modificat astfel, prin votul final al deputaților, ordonanța de urgență a Guvernului prin care Finanțele preiau reprezentarea României în dosarul Pfizer. În caz contrar, alături de funcționari publici, demnitarii riscă amenzi de până la 2,5 milioane le, aplicate de Corpul de control al prim-ministrului.

Aleșii au decis, totodată, să majoreze de la 10 la 15 numărul funcționarilor publici din Ministerului Finanțelor care primesc salarii majorate cu 50% pentru că asistă avocații în astfel de cazuri.

Ordonanța prevedea că șefii autorităților/instituțiilor publice au obligația sã ia măsurile legale care se impun pentru ca persoanele, care sunt sau au fost implicate in gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale să participe în mod obligatoriu la întâlnirile solicitate de avocații care asigură reprezentarea juridicã în respectivele litigii.

După cum a relatat anterior Profit.ro, la inițiativa senatorului liberal și fost ministru al Finanțelor Alexandru Nazare, textul orodonanței a fost amendat, specificându-se ” persoanal, inclusiv demnitari, care sunt sau au fost implicate în gestionarea problematicii ce face obiectul litigiilor internaționale”. Acești demnitari vor fi obligați să participe la audieri, să semneze declarații ca martori și alte documente procedurale, la solicitarea avocaților. ”Practica a demonstrat că la momentul declanșării unei dispute persoanele (demnitari, funcționari publici/personal contractual) din cadrul autorităților și instituțiilor publice care au participat direct/indirect sau au luat decizii în legătură cu evenimentele aflate în centrul problematicii disputate sau care dețin informații esențiale cu privire la modul de derulare al evenimentelor refuză să discute/colaboreze cu avocații sau să semneze declarațiile de martori”, arată inițiatorii amendamentelor.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: