Skip to content
Societate

Amenzi de aproape 30 de milioane de lei, aplicate de garda de mediu

Facebook/ Garda de mediu

Comisarii de mediu au efectuat peste 10.800 de controale, în primele patru luni ale anului în curs, şi au aplicat amenzi în valoare de 29,3 milioane de lei, în creştere cu 52,27% faţă de perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Garda Naţională de Mediu (GNM).

În intervalul 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, numărul inspecţiilor realizate la nivel naţional a fost cu 25% mai mare, comparativ cu primele patru luni ale anului anterior, când au fost înregistrate 8.635 de acţiuni.

Datele centralizate de Garda de Mediu relevă faptul că, raportat la intervalul analizat, au fost aplicate 1.477 de amenzi, faţă de 854, cu un an în urmă.

De asemenea, au fost emise 564 de avertismente (faţă de 366, în primele patru luni din 2020) şi 96 de decizii privind sistarea activităţii (faţă de 61, în aceeaşi perioadă a anului precedent).

Potrivit raportului periodic al GNM, de la începutul acestui an şi până la finele lunii aprilie au fost emise 11 propuneri de suspendare de acorduri/autorizaţii de mediu, precum şi 32 de sesizări penale.

Din totalul controalelor realizate în 2021, un număr de 9.252 s-au înregistrat în domeniul controlului poluării şi 1.550 în domeniul biodiversităţii, biosecurităţii şi ariilor protejate.

În luna aprilie a acestui an au fost efectuate, la nivel naţional, 3.139 de inspecţii, dintre care 2.604 în domeniul poluării. Pe parcursul acestor controale au fost aplicate 446 de amenzi, în valoare totală de 8,595 milioane de lei, scrie agerpres.ro.

Totodată, în acelaşi interval, au fost transmise 151 de avertismente, 32 de dispoziţii de sistare a activităţii şi 19 sesizări penale. În schimb, nu a fost emisă nicio propunere de suspendare acorduri/autorizaţii de mediu.

Garda Naţională de Mediu este o instituţie publică şi funcţionează ca instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, finanţată integral de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Instituţia are atribuţii în prevenirea, constatarea şi sancţionarea încălcării prevederilor legale privind protecţia mediului, inclusiv a nerespectării reglementărilor prevăzute în legile specifice domeniului controlului poluării industriale şi managementului riscului, substanţelor şi preparatelor periculoase, biodiversităţii şi ariilor naturale protejate, fondului de mediu şi altor domenii prevăzute de legislaţia specifică în vigoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *