Skip to content
Societate

Amenzi de peste un milion de lei date de ANPC operatorilor economici de pe litoral

Facebook

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor anunţă că, în primele zece zile de activitate a Comandamentului Litoral, au fost date amenzi de peste un milion de lei, pentru abateri constatate la operatori economici din mai multe staţiuni. Între nereguli se numără deficienţe la etichetarea produselor, privind condiţiile de igienă în unităţi de alimentaţie publică sau cazare turistică, dar şi practici comerciale înşelătoare.

Potrivit ANPC, din 1 iulie şi-a început activitatea Comandamentul Litoral 2020, structură special creată pentru supravegherea actului comercial, în zona cea mai aglomerată în sezonul vacanţelor.

În primele zece zile de control, au fost verificaţi 322 de operatori economici, din Neptun, Olimp, Jupiter, Cap Aurora, Venus, Saturn, Mangalia, Costineşti şi Mamaia, constatându-se abateri la 268 dintre aceştia (83%).

Astfel, au fost aplicate 386 de sancţiuni, din care 233 de vertismente şi 153 de amenzi contravenţionale, în valoare de 1.063.000 de lei. Totodată, au fost dispuse 16 măsuri complementare de oprire temporară a prestării serviciului până la intrarea în legalitate.

Printre abateri se numără deficienţe privind etichetarea produselor la textile, jucării şi produse alimentare, privind indicarea preţurilor pe toate produsele expuse la comercializare şi menţionarea preţurilor per unitatea de măsură; privind lipsa traducerii în limba română a elementelor de caracterizare si identificare a produselor de import de pe eticheta produsului, comercializarea de produse în locaţii fără a deţine autorizarea necesară.

De asemenea, au fost constatate deficienţe privind condiţiile igienico-sanitare în cazul prestării serviciilor de alimentaţie publică sau cazare turistică, utilizarea unor produse şi proceduri nesigure în cadrul activităţii de prestare de servicii de alimentaţie publică; nerespectarea condiţiilor de depozitare a materiilor prime, în conformitate cu prevederile producătorului de pe eticheta produsului, nerespectarea vecinităţilor produselor, în spaţiile frigorifice, din unele blocuri alimentare, comercializarea unor produse alimentare cu data limită de consum/data durabilităţii minimale depaşită; nerespectarea Regulamentului UE 1169/2011, privind afişarea în lista meniu a gramajelor şi a ingredientelor cu potenţial alergen utilizate pentru realizarea produselor alimentare preparate; utilizarea unor practici comerciale incorecte, înşelătoare, lipsa verificării metrologice pentru unele mijloace de măsurare, nerespectarea măsurilor dispuse în cadrul controalelor anterioare.

Activitatea Comandamentului Litoral 2020 va continua până la finalul sezonului estival.

1 comentariu la “Amenzi de peste un milion de lei date de ANPC operatorilor economici de pe litoral

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *