Skip to content
Social Societate

Amenzi pentru firmele care oferă condiţii de muncă mai proaste pentru salariaţii temporari decât pentru cei permanenţi

bussiness.ro

Salariaților temporari trebuie să li se aplice aceleași condiții de bază de muncă și de angajare stabilite prin legislație, regulament intern, contract colectiv de muncă aplicabil, ca în cazul salariaților permanenți, spun avocaţii casei de avocatură Radu și Asociații SPRL, într-o luare de poziţie trimisă Economica. În caz contrar, firmele care lucrează cu angajaţi temporari riscă amenzi cuprinse între 2.000 de lei şi 3.000 de lei, scrie economica.net.

Andrei Ștefanovici și Anca Atanasiu, avocați la casa de avocatură Radu și Asociații SPRL, explică într-un punct de vedere remis Economica, ce drepturi au angajaţii temporari în raport cu salariaţii permanenţi dintr-o firmă.

Egalitatea de remunerare este principalul element pe care angajatorii ar trebui să îl ia în considerare atunci când utilizează personal temporar. Salariaților temporari trebuie să li se asigure aceleași condiții de bază de muncă și de angajare stabilite prin legislație, regulamentul intern, contractul colectiv de muncă aplicabil, precum și prin orice alte reglementări specifice aplicabile utilizatorului, ca în cazul salariaților permanenți.

În plus, drepturile sau beneficiile prevăzute în regulamentul intern și care fac parte din condițiile de bază de muncă și de angajare (de exemplu, acordarea de zile libere suplimentare pentru evenimente familiale deosebite, stabilirea unui spor pentru munca suplimentară mai mare decât cel minim, prevăzut de Codul Muncii) trebuie acordate în mod egal atât salariaților temporari, cât și celor permanenți, atât timp cât sunt prevăzute în regulamentul intern al angajatorului, adaugă avocaţii citaţi anterior.

În cazul beneficiilor precum tichete de masă, abonamente la săli de fitness sau abonamente medicale la centre private, reglementarea actuală lasă loc de interpretare. Codul Muncii menționează doar că lucrătorii temporari au acces egal la toate serviciile și facilitățile acordate de către întreprinderea utilizatoare angajaților săi direcți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *