Amenzi usturătoare pentru toți șoferii care nu dețin aceste echipamente în autovehicul

Sursa foto: Unsplash

Șoferii sunt obligați, și în 2024, potrivit Codului Rutier, să dețină în autovehicul mai multe echipamente, în lipsa cărora riscă amenzi usturătoare.  

Conducătorii auto pot fi amendați nu doar dacă nu au autovehiculul echipat corespunzător, ci și dacă aceste echipamente nu sunt conforme sau sunt expirate.

Conform legislației, toate mașinile în circulație trebuie să fie dotate cu:

  • trusă medicală;
  • stingător de incendiu;
  • două triunghiuri reflectorizante.

Mare atenție însă la detaliile înscrise pe aceste echipamente.

Totodată, trusa medicală și stingătorul trebuie să fie omologate, iar șoferii trebuie să fie atenți la data lor de expirare.

Produsele din trusa medicală au un termen de valabilitate limitat, iar substanța din stingător își pierde eficiența în timp, având o dată de expirare specificată pe ambalaj. După această dată, echipamentele trebuie înlocuite.

Pentru vehiculele de peste 3,5 tone, legea impune folosirea lanțurilor antiderapante pe drumuri acoperite de zăpadă, gheață sau polei. În plus, șoferii acestor vehicule trebuie să aibă și vestă reflectorizantă, pe care sunt obligați să o poarte atunci când efectuează operațiuni de încărcare, descărcare sau reparații.

Dacă Poliția constată că nu aveți trusa medicală, stingătorul sau cele două triunghiuri reflectorizante, riscați să primiți între 4 și 5 puncte de amendă. Aceeași sancțiune se aplică și pentru echipamente expirate sau neomologate, ceea ce înseamnă o amendă între 660 și 825 lei.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: