Skip to content
Politică

Amenzile date în starea de urgență, mărul discordiei în PNL: ce i se cere lui Ludovic Orban

Inquam Photos / Octav Ganea

Verdictul dat de CCR săptămâna trecută în privința amenzilor din perioada stării de urgență, a generat ample dispute în Partidul Național Liberal (PNL).

Surse liberale au dezvăluit pentru PSnews.ro că în cadrul unei întâlniri prin sistem videoconferință, mai mulți PNL-iști i-au cerut lui Ludovic Orban să emită o OUG prin care să anuleze toate amenzile date în această perioadă. Motivul invocat de aceștia este că PNL ar putea să deconteze electoral  nemulțumirea românilor amendați, la următoarele alegeri. Însă, premierul Ludovic Orban se pare că exclude vehement o astfel de decizie susținând că PNL trebuie să dea dovadă că este alături de milioanele de români care au respectat legea.

Reamintim că PNL a coborât la 33% în intențiile de vot la alegerile parlamentare, în vreme ce PSD a urcat la 24,8%, potrivit barometrului din aprilie realizat de IMAS la comanda Europa FM. Este a treia luna consecutivă când PNL înregistrează scăderi, în ianuarie fiind cotat la 47% din intențiile de vot.

Amenzile din starea de urgență, neconstituționale

Cu 9 zile înainte să expire starea de urgenţă, Curtea Constituţională a decis că ordonanţa prin care guvernul a mărit amenzile în ultima lună, până la 20.000 de lei, este neconstituţională.

Așa cum avocatul Cristian Ene a explicat pentru PSnews.ro, pentru anularea amenzilor neplătite şi primite după data de 1 Aprilie, trebuie deschis proces în instanţă. Asta după publicarea deciziei CCR în Monitorul Oficial. Amenzile pot fi contestate în instanţă într-un termen de maximum 15 zile de la ridicarea stării de urgenţă, adică, cel mai probabil, până pe 30 mai.

DETALII AICI: Avocatul Cristian Ene explică ce se întâmplă cu amenzile date în perioada stării de urgență, după decizia CCR

Precizăm că premierul Luovic Orban a criticat public decizia CCR de a declara amenzile neconstituţionale. ”Este inadmisibil ceea ce se întâmplă. În nicio ţară din Europa nu s-a întâmplat aşa ceva, şi anume autorităţile, printr-o sesizare şi o decizie a CCR, practic să fie lipsite de instrumentele de a putea impune respectarea legilor, a regulilor, mai ales într-o situaţie atât de gravă cum este situaţia provocată de epidemia de noul coronavirus”, a afirmat Orban.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *