Statele Unite și contractorii lor se pregătesc să demareze efectiv implementarea unui proiect mult întârziat de întărire a bazei militare aeriene din România de la Mihail Kogălniceanu, planificată să devină cea mai mare de profil a NATO din Europa, într-un moment în care voci conservatoare din SUA cer administrației Trump 2.0 să retragă trupele americane de acolo, relevă documente văzute de Profit.ro.
Aceste voci invocă anularea alegerilor din România de la finalul anului trecut și, ulterior, blocarea candidaturii lui Călin Georgescu, totul pe fundalul semnalelor de reorientare strategică a Washingtonului înspre reducerea implicării în apărarea Europei, dar și al demersurilor de tăiere a costurilor guvernamentale derulate de Elon Musk prin DOGE.
Proiectul gata de demarare este cel de construire la Kogălniceanu a unei platforme de încărcare și descărcare a muniției și explozibililor, aprobat inițial de Congres pentru finanțare în urmă cu 7 ani, în 2018, în primul mandat la Casa Albă al lui Donald Trump. A fost bugetat atunci la valoarea de 21,651 milioane dolari, cu demarare în 2019. Pentagonul a lansat prima licitație de atribuire a contractului de execuție a proiectului în februarie 2019, cu termen limită de depunere a ofertelor în mai, iar în aprilie 2019 a fost organizată o vizită la fața locului a potențialilor contractori interesați. Valoarea contractului era estimată între un minim de 10 milioane dolari și un maxim de 25 milioane dolari, preconizându-se ca lucrările să înceapă în august 2019, cu durată de circa 2 ani și jumătate. Numai că, în martie 2019, la solicitarea președintelui și a Congresului, Departamentul Apărării de la Washington a inclus Kogălniceanu pe o lungă listă de proiecte de construcții militare programate să fie amânate.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News