Skip to content
Internațional

Amnesty International: Cel puţin 210 protestari au fost ucişi în America Latină în 2019

Cel puţin 210 persoane au fost omorâte în proteste de-a lungul Americii Latine anul trecut, în contextul în care democraţii stabile până acum precum Chile, Bolivia sau Columbia au căzut în haos, a transmis Amnesty International într-un raport, potrivit DPA.

Dintre persoanele omorâte în demonstraţii antiguvernamentale în regiune, 83 de cazuri s-au înregistrat în Haiti, 47 în Venezuela, 35 în Bolivia, 31 în Chile, opt în Ecuador şi şase în Honduras, a precizat Amnesty.

În 2019 s-a produs un nou atac asupra drepturilor omului în mare parte din Americi, cu lideri intoleranţi şi tot mai autoritari care au folosit tactici tot mai violente pentru a-i împiedica pe oameni să protesteze„, a declarat directoarea Amnesty pentru Americi, Erika Guevara-Rosas.

Oamenii au ieşit în stradă în oraşele din America Latină pentru o varietate de motive în 2019. În Ecuador şi Chile, demonstraţiile în masă au început cu un protest împotriva unei propuneri de a elimina subvenţia pentru combustibil şi, respectiv, împotriva scumpirii biletelor la metrou.

În Bolivia, protestatarii şi-au exprimat furia împotriva insistenţei fostului preşedinte Evo Morales de a rămâne la putere. În Venezuela, oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de criza economică fără precedent, pentru care îl consideră vinovat pe preşedintele Evo Morales.

Am văzut cum tinerii s-au răsculat şi au cerut schimbări în regiune, declanşând proteste la scară mare. Curajul lor în faţa represiunii dure a statului ne dă speranţă şi arată că generaţiile viitoare nu vor fi intimidate”, a spus Guevara-Rosas, relatează agerpres.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *