Skip to content
Politică

Amnistia și grațierea. Tudorel Toader se spală pe mâini: pasează cartoful fierbinte la Parlament

cotidianul.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, se spală pe mâini în scandalul privind o posibilă OUG de amnistie și grațiere.

Concret: Tudorel Toader a declarat marți seara, la Antena 3, că la ministerul Justiției nu există un proiect de ordonanță de urgență privind amnistia și grațierea „nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare sau avizare”.

„La ministerul Justiției nu există nici în discuție, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie și grațiere”, a spus Toader, la o întrebare formulată de Mihai Gâdea.

Acesta a pasat mai degrabă mingea la Parlament. „Suntem în anul centenar” iar „legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă”, în condițiile în care „există în Parlament un proiect de lege privind amnistia și grațierea”.

„Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competență să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului”, a subliniat el.

Tudorel Toader a notat că „în istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemență referitoare la amnistie și eventual și grațiere” dar „de fiecare dată legiuitorul a prevăzut condițiile amnistiei, grațierii dar și excepții”, în condițiile în care „nu poți să amnistiezi fapte să spunem grave, contra persoanelor, de violență domestică, sunt valori ce trebuie protejate în orice context socio-economic”.

Printre aceste excepții Tudorel Toader a exemplificat, în dialogul cu Mihai Gâdea, și cazurile de „omor, corupție”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *