Skip to content
Politică

Amnistie și grațiere în etape: Dragnea va salva corupții cu Ordonanțe

Inquam Photos / Octav Ganea

Fiind conștient de riscurile unei singure Ordonanțe pentru amnistie și grațiere, care să-i scape pe baronii pesediști de toate grijile, Liviu Dragnea împreună cu strategii săi au regândit atacul asupra Justiției. Dacă nu au fost capabili să dea lovitura decisivă, pesediștii revin cu mai multe Ordonanțe care vor avea același efect, însă vor veni pe baza unor decizii ale Curții Constituționale.

  1. Ordonanța privind completurile de 5 judecători

Curtea Constituțională a stabilit că din 2014 s-au constituit nelegal completurile de 5 judecători de la Înalta Curtea de Casație și Justiție(ICCJ), iar ministrul Tudorel a promis Ordonanța în baza căreia corupții vor face recurs pentru rejudecarea proceselor. Principalul beneficiar al acestei Ordonanțe va fi chiar Liviu Dragnea, al cărui dosar privind angajările fictive de la Protecția Copilului Teleorman se află pe rol la ICCJ. Totodată, președintele PSD își va rejudeca dosarul referendumului în care a fost condamnat la o pedeapsă cu suspendare. Nu degeaba Dragnea a insistat de atâtea ori că Guvernul trebuie să rezolve această problemă, fiind nerăbdător să-și curețe cazierul și să se prezinte la alegerile prezidențiale ca o victimă a magistraților.  

2. Ordonanța anti-protocoale cu SRI

Tot cu ajutorul Curții Constituționale, PSD a câștigat un mare avantaj și va curăța dosarele penale de probele strânse în urma colaborării dintre Parchet și SRI. Ministrul Justiției i-a liniștit pe baronii cu dosare penale și a spus că va urma o Ordonanță, după ce Liviu Dragnea n-a ratat momentul să pună iarăși presiune pe Guvern și să ceară măsuri. Numai că totul depinde de premierul Viorica Dăncilă, după cum a spus și Tudorel Toader. Adică Ministerul Justiției pregătește Ordonanțele, dar cea care și le va asuma va fi Viorica Dăncilă. Principalii beneficiari ai acestei Ordonanțe vor fi baronii prinși pe interceptări, printre care: Sorin Oprescu, Radu Mazăre, Vlad Cosma, Daniel Dragomir, Sebastian Ghiță, Nicușor Constantinescu și lista este foarte lungă. DNA încă nu a oferit statistici despre câte dosare au fost pregătite pe baza protocoalelor din 2009 și 2016.

3. Ordonanța pentru modificările în Codul Penal

După eșecul cu OUG13, Florin Iordache a fost desemnat să se ocupe de dezincriminarea abuzului în serviciu și modificările la Codul Penal. Cum în Parlament procedura este una anevoioasă, având impedimente din partea lui Iohannis, acesta a propus o Ordonanță. Ministrul Justiției a ignorat până acum discuția, dar pe măsură ce Iordache va fi presat de timp, PSD va veni cu OUG pentru modificările în Codul Penal. Beneficiarii nu vor fi doar din PSD, iar măsura este așteptată de aproximativ 2000 de aleși locali. Cea mai mare teamă a politicianului român, în ultimii ani, a fost chiar abuzul în serviciu. Numai în 2017 DNA a anchetat 215 infracțiuni de abuz în serviciu, potrivit procurorilor anticorupție. Există un precedent foarte recent privind modificările pe Codul Penal – 2016, Guvernul condus de Dacian Cioloș a făcut modificări la CP cu OUG. Exact același lucru o să-l facă și PSD.

4. Amnistia fiscală, răsplată pentru corupți

Pentru a-și motiva baronii să-l susțină la alegerile prezidențiale, Liviu Dragnea va încerca să-i răsplătească financiar. Și nu se vorbește de contracte cu statul, de data aceasta, ci de o posibilă Ordonanță privind amnistia fiscală. Mai exact, Guvernul generos va ierta de datorii mai multe companii care nu și-au declarat toți banii. De la ministrul Teodorovici am aflat că persoanele fizice și companiile datorează statului 100 de miliarde de lei, însă Fiscul poate recupera doar 17 miliarde. Pe lângă aceștia, PSD îi va ierta de datoriile către stat și pe cei care au strâns averi ilicite, în special pe politicienii abonați la sisteme de mită sau de evaziune fiscală, cercetați în ultimii ani de DNA. Acesta va fi cel mai mare cadou pe care îl va face PSD electoratului său fidel și sponsorilor partidului. În loc să îmbunătățească recuperarea datoriilor, Fiscul le va șterge datoriile, reprezentând politica păguboasă și coruptă impusă de PSD de când a ajuns la guvernare.

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *