Skip to content
Politică

Ana Blandiana, verdict pesimist: Ce se întâmplă în România este mai greu de suportat decât regimul lui Iliescu

Scriitoarea Ana Blandiana susține, într-un interviu acordat pentru Ziare.com, că situația din ultimii ani, din România, este mai greu de suportat decât ceea ce se întâmpla în timpul regimului lui Ion Iliescu.

Întrebată care a fost momentul în care și-a pierdut speranța, aceasta a răspuns: ”Foarte de curând. Pe de o parte, ceea ce se întâmplă acum, față de ce se întâmpla în timpul lui Iliescu este mai greu de suportat. Atunci mai exista o umbra de sens, bănuiala că explicația este ideologică. Acum este umilitor, în primul rând prin vulgaritate și prostie, prin înlocuirea interesului național cu interesul de a scăpa de închisoare al unor delicvenți.

Cred că am început să fiu cu adevărat deprimată în momentul în care mi-am dat seama că deși Piața Universității nu a fost în preistorie și tot ce s-a întâmplat la început în Piața Victoriei semănă leit cu ce a fost în Piața Universității, momentele nu se legau. Dimpotrivă, se sublinia mereu că niciodată de la revoluție nu mai fusese un asemenea protest”.

De asemenea, întrebată de ce crede că ”nu s-a închegat ceva major”, scriitoarea a explicat: ”Pentru că, deși părea extraordinar că se strâng 10.000, 15.000, 20.000 de oameni, asta era puțin față de ce fusese în Piața Universității (50 de zile și nopti non-stop) sau la mitingurile Alianței (niciodată sub 100.000, dar și chiar de câteva ori atâta, în evaluarile poliției) . Mă îndoiesc că dacă în loc de 30.000 ar fi fost 300.000, nu ar fi avut efect.

Sigur, îmi dau seama că în 1990 libertatea era mai proaspătă și crea un fel de exaltare, în timp ce acum lumea e preocupată mai ales de probleme materiale. Totuși, nu se poate să nu vezi și să nu înțelegi că este vorba efectiv de lucruri de viață și de moarte, de degradarea celulei societății. Iar acum avem la îndemână mijloace, cum e Facebook-ul, extraordinare. Noi dădeam un anunț în România Liberă, asta era singura noastră armă.

Am început să fiu deprimată când mi-am dat seama că nu se va coagula. După Ordonanța 13, am și scris ironic, că societatea civilă din România funcționeaza numai sub 0 grade. După iarna OUG 13, au venit o primavară, o vară și o toamnă cu grozăvii mult mai mari și nimeni nu a mai reacționat. Nu s-a născut din Piața Victoriei o mare organizație civică pentru a vorbi și a gândi în numele mulțimii, așa cum s-a născut Alianța Civică din Piața Universității”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *