Skip to content
Economie Societate

ANAF a recuperat 23 milioane lei, din executarea celor care nu au putut să plătească ratele la creditele „Prima casă”

De la lansarea Programului “Prima casă”, în anul 2009, până la finele lunii iulie 2019, au fost acordate 279.179 garanţii și promisiuni de garantare, în valoare totală de peste 24,87 miliarde lei, potrivit Ministerului Finanțelor Publice (MFP).

Până în prezent, au fost executate un numar de 848 de garanții, în valoare de 67,8 milioane lei, din care s-a recuperat de către ANAF suma de 23 milioane lei.

Ministerul Finanțelor spune că măsura Guvernului Boc a fost bună, informeazăhotnews.ro.

„Programul guvernamental ”Prima Casă” a fost lansat în iulie 2009, reprezentând o măsură cu caracter social, cu obiectivul de a susține sectoarele economice prioritare, precum și deblocarea procesului de creditare, în contextul efectelor negative pronunțate generate de declanșarea crizei financiare la nivel global. Programul a avut o contribuție pozitivă pentru activitatea de creditare a populației, inclusiv prin reorientarea fluxului de credite ipotecare către împrumuturile în monedă națională, începând cu august 2013”, se arată în nota de fundamentare a proiectului care transformă „Prima casă”, în „O familie, o casă”.

Conform datelor furnizate de Banca Națională a României, volumul împrumuturilor acordate prin Programul Prima Casă a dobândit o dimensiune sistemică, reprezentând 45 la sută din stocul creditelor ipotecare (34 miliarde lei, martie 2019), respectiv 31 la sută din fluxul de credite ipotecare noi (3,8 miliarde lei – flux cumulat pe o perioadă de 12 luni până la martie 2019).

De la începutul anului până la sfârșitul lunii iulie 2019, din plafonul total de garantare alocat pentru anul 2019 de 2 miliarde lei, au fost acordate un număr de 11.427 garanții și promisiuni de garantare în valoare totală de 1,157 miliarde lei.

La recomandarea Consiliul General al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială (CNSM), Ministerul Finanțelor a decis că este necesară reorientarea programului “Prima casă” către persoanele cu venit până într-un anumit plafon, asigurând astfel o disponibilitate mai mare a fondurilor pentru persoane care nu pot accesa un împrumut imobiliar standard.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *