ANAF a strâns la buget 97,1 miliarde de lei în primul trimestru, cu 2,4 miliarde lei peste plan

ANAF
ANAF. Sursa foto: FACEBOOK/ANAF

ANAF a colectat în primul trimestru la bugetul statului venituri de 97,13 miliarde de lei, cu 2,37 miliarde de lei (2,5%) peste planul de 94,76 miliarde de lei stabilit de către Ministerul Finanțelor, potrivit datelor Profit.ro. Șapte dintre regionalele ANAF au adunat venituri mai mari decât planul, cu depășiri de 100-200 milioane de lei fiecare, în timp ce la București, cea mai mare regională, veniturile au fost mai mari cu circa 800 milioane de lei. Singura sincopă a fost la Direcția de mari contribuabili (DGAMC), care a colectat 42,56 miliarde de lei, 44% din veniturile ANAF, dar cu 264 milioane lei (0,6%) sub plan. De la DGAMC au fost mutate în ultimele luni multe companii.

Veniturile colectate de ANAF sunt o componentă majoră în analiza pe care ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că o va face pentru sfârșitul primului trimestru și în urma căreia s-ar putea lua, dacă se consideră necesar, măsuri de ajustare.

Autoritatea Vamală Română (AVR) a închis primul trimestru cu venituri de 4,8 miliarde de lei, cu 94,4% mai puțin comparativ cu programul de 5,1 miliarde lei stabilit de către Ministerul Finanțelor. Problema Vămii și sursa pentru minusul de 282,5 milioane lei a fost martie, prima lună din care are în sarcină venituri lunare de câte 500 de milioane de lei din digitalizare, informație prezentată anterior de către Profit.ro. În martie, Vama a strâns doar 1,7 miliarde lei, cu 468 milioane lei sub plan, după ce anterior a obținut rezultate peste ce a avut stabilit în program.

Important: Veniturile reprezintă una dintre cele două componente majore ale bugetului, alături de cheltuieli, astfel că o situație bună a veniturilor în primul trimestru este pozitivă pentru stabilitatea finanțelor statului în continuare, în contextul în care economiștii văd un risc mare de depășire a deficitului bugetar estimat în acest an, de 5% din PIB. Datele privind execuția bugetară pentru primele două luni din an au arătat un deficit bugetar record, determinat în mare măsură și de plăți amânate de anul trecut, mai ales pentru înarmare și sectorul de sănătate.

Veniturile din digitalizare la AVR sunt anticipate să crească odată cu operaționalizarea de scanere în punctele vamale.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: