Skip to content
Politică

ANAF le-a pus gând rău datornicilor. Începe marea poprire electronică

profit.ro

Agenția Națională de Administrare Fiscală a anunțat, vineri, că sistemul de poprire electronică este funcțional, iar cei care au amenzi neplătite sau alte datorii vor avea contul blocat doar printr-un singur click.

Ei bine, acest tip de poprire este un sistem de comunicare a actelor de executare către instituțiile de credit, prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanță. Aceasta sistem este funcțional din data de 23 iunie 2017.

Singura diferență este că din conturile blocate, suma va fi retrasă automat de către ANAF, până acum așteptându-se chiar și săptămâni întregi pentru deblocare, conform Realitatea.net.

Prin intermediul acestui sistem este asigurată o comunicare rapidă și eficientă a actelor de executare si sunt înlăturate deficiențele legate de întârzierea ridicării măsurii popririi conturilor bancare în cazul stingerii obligațiilor fiscale, astfel încât activitatea contribuabililor să fie cât mai puțin afectată„, este relatat într-un comunicat al agenției.

Potrivit ANAF, această metodă este una mai bună, cu mai multe avantaje de toate părțile. Mai exact, se întrevede scurtarea duratei de comunicare a actelor de executare, inclusiv cele emise ca urmare a încetării măsurilor de executare silită. De asemenea, se întrevede reducerea costurilor de comunicare/operare pentru părţile implicate (ANAF şi instituţiile de credit) și ridicarea măsurilor de executare silită prin poprire în timp real.

Rămâne însă de văzut dacă agenția va gestiona mai bine situația celor care au conturile blocate din cauze ce țin de erori de nume sau care și-au achitat deja datoriile. Se știe că aceste greșeli au fost des întâlnite, iar multe persoane aflate în această ipostază au avut de așteptat la fel de mult ca cei care au fost popriți de drept pentru a li se ridica măsurile de executare silită și deblocarea/restituirea banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *