ANAF va trimite contribuabililor Declarația unică precompletată pentru eliminarea erorilor de calcul – proiect

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Declarația Unică privind taxarea veniturilor persoanelor fizice cu activități independente, chirii, PFA și alte astfel de câștiguri extrasalariale ar urma să sufere o serie de modificări, printre cele mai importante fiind aceea că ANAF ar urma să le trimită contribuabililor, începând de anul viitor, o declarație precompletată, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență lansat, vineri, în consultare publică, de Ministerul Finanțelor. 

Astfel, proiectul prevede ”Instituirea obligației ca, începând cu veniturile aferente anului 2025, Agenția Națională de Administrare Fiscală să transmită contribuabilului declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice prevăzută la art. 122 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, precompletată cu datele privind veniturile realizate și impozitul pe venit datorat, baza de calcul al contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, precum și cuantumul contribuțiilor datorate, pentru anul de realizare a venitului, conform informațiilor disponibile în bazele de date”.

Măsura are în vedere reducerea/eliminarea erorilor de calcul și declarare, precum și o mai bună colectare a contribuției de asigurări sociale și al contribuției de asigurări sociale de sănătate, explică Finanțele.

Procedura de precompletare, verificare și transmitere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale datorate de persoanele fizice se va aproba prin ordin al președintelui ANAF.

Alte prevederi:

  • Eliminarea obligației de a depune în anul curent Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice pentru declararea venitului estimat (Cap. II), a impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale și a contribuției de asigurări sociale de sănătate, capitolul privind veniturile estimate, precum și pentru toate celelalte situații în care intervin modificări/ recalculări/ rectificări ale acestora.

Măsura are în vedere simplificarea obligației de declarare de către contribuabil a obligațiilor fiscale datorate într-un an fiscal având în vedere faptul că obligațiile fiscale privind impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate, datorate de persoanele fizice, sunt certe și devin scadente la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, în funcție de venitul realizat, oricare ar fi fost nivelul venitului estimat.

De asemenea, se are în vedere faptul că frecvența depunerii Declarației unice în cazul estimării/ modificării/ recalculării/ rectificării veniturilor îngreunează atât activitatea contribuabililor cât și a organului fiscal, prin completarea și, respectiv procesarea unor declarații care conțin date estimate, irelevante în condițiile în care obligațiile fiscale se definitivează prin Declarația unică care se depune până la data de 25 mai a anului următor celui în care s-au realizat veniturile, prin declararea veniturilor realizate.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: