ANAF vrea ca toate bunurile care intra în posesia statului din diverse motive, să nu mai fie vândute prin licitații tradiționale, ci pe internet, așa cum ar trebui să se întâmple de mult timp.
Până se va digitaliza ANAF, haideți să vedem cum procedează instituția în prezent pentru a vinde produsele confiscate. În primul rând trebuie să depuneți multe hârtii, să dați declarații și să faceți dovada pentru scrisoarea de garanție bancară care să reprezinte 10% din prețul de pornire al licitației.
Cine nu înțelege ce are de făcut poate să dea un telefon la ANAF și să se lămurească, iar unele bunuri pot fi văzute anterior.
Ce se schimba? Ministerul Finanțelor a inițiat un proiect ambițios pentru modernizarea procesului de executare silită. Adică vor cei de la ANAF o platformă de licitații online, care este în curs de dezvoltare, cu scopul de a facilita achiziția de bunuri sechestrate, cum ar fi mașini, terenuri sau case.
Această inițiativă digitală va permite atât persoanelor fizice, cât și firmelor private să participe mai ușor la licitații pentru bunuri scoase la vânzare de ANAF. Valoarea estimată a contractului pentru crearea platformei IT depășește 2,5 milioane de euro, marcând un pas important în eficientizarea și transparentizarea procedurilor de executare silită.
Să nu credeți că lucrurile se vor schimba peste noapte. Dezvoltarea unui sistem informatic integrat pentru licitații online face parte din obiectivele de investiții ale Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și este programată să fie finalizată în următoarele 17 luni. Deci aproape un an și jumătate.
Până atunci rămânem la ce avem. În București și în alte orașe din țară, ANAF dispune de magazine specializate unde se vând bunuri confiscate de inspectori fiscali, vameși sau de Poliția de Frontiera. Sistemul acesta IT integrat va include pe lângă platforma informatică de licitații online și o aplicație informatică de case-management și evidență a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului.
Câteva exemple de bunuri vândute de ANAF.
Începem cu o licitație care va avea loc în 11 iunie, la care oamenii legii vor să vândă un apartament cu 3 camere, situat în București, într-o zonă bună, cumpărat prin Programul Prima Casă, iar prețul de pornire este, pentru că este la a doua licitație, 62.788 euro. Deci dacă nu s-a vândut la prima licitație, prețul se micșorează la următoarele încercări.
Un alt apartament din sectorul 4, de 2 camere, mult mai mic, are un preț de pornire de puțin peste 48 de mii de euro. La fel, discutam despre un apartament luat prin programul Prima Casă.
Să știți că ANAF vinde atât apartamente, mașini, dar și aparate IT. De exemplu la o alta licitație, oamenii legii au avut niște prețuri bune pentru laptopuri. Mai exact, un aparat pentru gaming a plecat de la 1.426 lei, iar unul mai performant poate să coste peste 2.500 de lei, însă sunt și modele la aproape 5 mii de lei. Dar că să vă faceți o idee. Cele de 5 mii de lei la ANAF, noi înseamnă peste 11 mii de lei.
Așadar, un sistem IT înseamnă mai puține drumuri, mai rapid și poate ANAF se gândește să pună și poze cu aceste produse, case, apartamente sau mașini. Asta că să le fie mai ușor celor care vor să facă o astfel de achiziție.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News