Indiferent care ar fi motivele pentru care Viktor Orban vizitează Bucureștiul vineri pentru a se întâlni cu Marcel Ciolacu, România nu poate să depindă de gazul rusesc, spune la RFI fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu. Dacă Vladimir Putin vrea să schimbe premierul în Ungaria, ridică prețul la gaze, adaugă acesta. Vizita lui Orban în România a fost anunțată la o zi după ce compania de stat ungară MVM, controlată de guvernul Orban, a declarat că a ajuns la un acord pentru a cumpăra divizia de furnizare de gaze și energie electrică a E.ON din România.
O comisie specială a autorităților române trebuie să aprobe această tranzacție, iar Ministrul Energiei, Sebastian Burduja a amintit că Spania a blocat la finalul verii o tranzacție prin care o altă societate deținută de guvernul Orban voia să cumpere o companie producătoare de trenuri. Spania a argumentat că există „riscuri la adresa securității naționale. Compania MVM vrea să devină un jucător pe piața europeană de gaz, dar România nu trebuie să facă parte din acest joc, spune Răzvan Nicolescu.
Răzvan Nicolescu: Părerea mea este că ei au intenția de a se transforma într-o poartă de intrare a gazului din Rusia pe piața europeană. Sunt compania din Europa care nu numai că nu și-a redus relațiile contractuale cu Gazprom, chiar și le-au crescut în timpul acestui război declanșat de Putin în Ucraina.
Reporter: Să ne lămurim puțin, nu sunt niște sancțiuni în vigoare aici?
Răzvan Nicolescu: Nu încalcă nici un fel de sancțiune prin ceea ce fac, dar au mărit niște termene contractuale, au crescut volume. Cred că au umblat și la prețuri. În fine, e problema lor cu ce vor să facă în Ungaria și dacă sunt fericiți să depindă de gazul rusesc, până la urmă, e problema lor. Din punctul meu de vedere, în schimb, pentru noi este foarte periculos să ne bazăm pe acest gaz, pentru că el este folosit de către Putin ca pe o armă, deci este un altfel de Tik Tok. Ori noi am avut de zeci de ani în România o abordare de a sta departe de ruși, mai ales în problemele strategice, cum sunt cele din energie. De exemplu, centralele noastre nucleare sunt singurele din fostele țării comuniste care nu au fost construite cu tehnologie rusească.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News