Profesorul de științe politice Sergiu Mișcoiu analizează, într-un interviu în exclusivitate pentru Gândul, provocările cu care se confruntă Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR, în contextul nemulțumirii populare și al anulării alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024.
Sergiu Mișcoiu subliniază că furia din societate a evoluat de la o stare de îngrijorare față de rezultatele alegerilor anulate la o frustrare profundă, de care profită forțele naționaliste și populiste.
„Cu cât alegerile au fost amânate, cu atât nemulțumirea românilor a fost mai pronunțată. Forțele naționaliste și populiste au profitat de această situație, având un argument suplimentar pentru a contesta establishmentul aflat la putere”, spune Sergiu Mișcoiu.
Cu toate acestea, profesorul de științe politice este de părere că ancheta privind anularea alegerilor a fost mult mai lentă decât se aștepta la nivelul societății și, până acum, nu a oferit multe răspunsuri concludente. Acest fapt a condus la transformarea îngrijorării inițiale într-o stare de confuzie și frustrare, mai ales în perioada decembrie-ianuarie.
„Imediat după anularea alegerilor, a existat o perioadă în care majoritatea românilor erau într-o stare de foc, așteptând însă cu mare atenție și cu îngrijorare rezultatele unei anchete foarte serioase, care să explice modalitățile în care Rusia și alți actori, inclusiv firmele invocate și rețelele de influență, au participat la manipularea rezultatului alegerilor din 24.11.2024. Din păcate, această anchetă a fost și este extrem de lentă și, până acum, prea puțin concludentă. Astfel, îngrijorarea inițială a românilor cu privire la rezultatele anchetei s-a transformat, în perioada decembrie-ianuarie, mai ales către mijlocul lunii ianuarie 2025, într-o stare de confuzie asociată unei îngrijorări tot mai mari legate de faptul că nu există, de fapt, o rezolvare democratică a problemei impuse de amânarea alegerilor”, susține profesorul de științe politice.
„Crin Antonescu ar putea să dea un mesaj de reconciliere”
În acest context, Sergiu Mișcoiu consideră că un mesaj de reconciliere ar putea ajuta la diminuarea tensiunilor și la oprirea valului de nemulțumire din societate.
„Un mesaj pe care ar putea să-l dea candidatul Crin Antonescu ar fi un mesaj legat de reconciliere la nivelul societății. Votanții antisistem au avut motivele lor întemeiate de a vota împotriva sistemului de guvernare PSD-PNL și, de aceea, Crin Antonescu ar trebui să le răspundă într-o manieră directă, mergând dincolo de aceste partide (…) Va avea dificultăți în promovarea acestui mesaj, dar este singurul care poate să schimbe această atitudine ostilă față de partidele care guvernează astăzi”, este de părere profesorul de științe politice.
Sergiu Mișcoiu subliniază însă că mesajele lui Crin Antonescu nu sunt încă foarte concludente: „Deocamdată, nu avem foarte multe mesaje din partea domnului Antonescu, iar cele existente nu sunt foarte concludente”.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News