Skip to content
Economie Politică

Cunoscut analist financiar critică planul economic al PSD: INFLAȚIE ȘI LEU DEVALUAT

www.stiridecluj.ro

Potrivit antreprenorului și analistului Andrei Caramitru, fondatorul marelui investitor IT Kessel Run Ventures și fost partener senior la McKinsey&BCG, actuala guvernare duce o politică economică falimentară, plănuind să dea vina pe bănci și multinaționale pentru dezastrul care va urma.

”Cu deficitul budgetar uriaș pe care îl au, PSD-istii ar trebui sa taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali. De ce fac atâta scandal despre Robor și pun presiune pe BNR? Pentru ca încearcă următoarea schema:
– sa forțeze robor-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR sa dea drumul la lichiditate în sistem)
– dacă robor-ul este prea mic și nu compensează inflația , leul o sa scadă substanțial (spre 5-5.5) – de ce ai investi intr-o monedă care îți dă randament prea mic ?
– leul scăzând, inflația creste și mai mult (pentru ca prețurile produselor din import – cumparate in EUR, se scumpesc)
– spera prin presiuni pe BNR sa îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpara cu EUR din rezerva lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)

Povestea lor va fi următoarea – am crescut salariile cum am promis. Prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează …” explică analistul pe pagina personală de Facebook.

Acesta mai oferă niște recomandări românilor pe plan economic pentru urmatorul an care vine:

”Vă recomand sa nu mai aveti lei in conturi (schimbați in EUR), sa va setați salarii și contracte in EUR, sa aveți conturi și firme stabilite in afara Romaniei (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF. Și sa va puneți centurile, o sa fie un an foarte greu…” își încheie Andrei Caramitru postarea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *