Skip to content
" "
Economie Politică

Analist financiar: Guvernul nu poate să forțeze convergența. Salariile, crescute artificial EXCLUSIV

cursdeguvernare.ro
" "

Cei mai mulți economiști apreciază convergența reală ca produsul intern brut pe cap de locuitor, exprimat în paritatea puterii de cumpărare, mai pe scurt, în ce putere de cumpărare au locuitorii unei țări, raportată la media europeană.

Salariile, dacă sunt mărite în mod artificial, așa cum s-a întâmplat la noi în ultimii doi ani, nu oferă o bază de accelerare a convergenței reale, mai simplu spus, a creșterii nivelului de trai. Degeaba crești salariile, dacă nu crești și productivitatea, pentru că atunci avem de-a face cu o creștere artificială a acestora, care nu se reflectă și într-o îmbunătățire a puterii de cumpărare, deci a calității vieții”, a declarat analistul financiar Aurelian Dochia, pentru PSNews.

" "

Convergența reală nu poate fi forțată, pot fi forțați anumiți indicatori ce țin de convergența nominală: să țiicu dinții să reduci inflația, sa te încadrezi în limitele de deficit bugetar și ceilalți indicatori prevăzuți.

Pentru convergența reală însă, care înseamnă modificări structurale, dezvoltare și creștere pe termen lung, nu a  găsit nimeni rețeta prin care să schimbe situația unei țări, într-o perioadă scurtă de timp.

România a pornit acum 10 ani de la aproximativ 20% și a ajuns anul trecut la puțin peste 60% din media europeană.

Oricât ne-am dori cu toţii o apropiere mai rapidă de standardele de viaţă din Occident, ar fi de dorit să tratăm convergenţa reală nu ca pe o cursă în care cel mai rapid este cel mai potrivit, ci ca pe un proces complex care oferă concurentului ce îşi dozează bine efortul posibilitatea de a profita de majoritatea beneficiilor potenţiale, evitând în acelaşi timp asumarea unor riscuri excesive”, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care a avertizat că ”forțarea convergenței este la fel de nocivă ca trenarea ei”.

Prudență față de trecerea la euro

Guvernul Dăncilă insistă că România va fi gata să adopte moneda unică europeană în 2024, iar declarațiile guvernatorului BNR, legate de convergența reală, vor parcă să răspundă eforturilor făcute în ultimii doi ani de guvernul PSD, privind recuperarea decalajelor față de țările dezvoltate din Uniunea Europeană.

A existat întotdeauna o prudență din partea BNR în ceea ce privește adoptarea euro, iar oficialii BNR au subliniat adesea faptul că există riscuri, dacă acest proces nu este pregătit temeinic.

În momentul de față, când situația la nivelul zonei europene este incertă, cu multe ambiguități și nimeni nu știe ce va aduce viitorul, este bine, într-adevăr, să nu ne grăbim și să vedem ce se va întâmpla.

De ce să vrei să te integrezi într-o zonă cu mari incertitudini, asta ca să nu spunem mai rău?”, a adăugat Dochia.

Totuși, din punct de vedere al pregătirii economiei românești să treacă la euro, analistul financiar spune că nu există riscuri așa de mari, în comparație cu situația în care nu adoptăm moneda unică, pentru că economia națională oricum este supusă unor riscuri majore externe, ca urmare a integrării în economia europeană.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *