Skip to content
Economie Politică

Un analist financiar atrage atenția: Nu există opțiune mai bună decât ROBOR

www.vremeanoua.ro

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a sugerat recent guvernului să elimine legarea dobânzii creditelor pentru populație de rata ROBOR.

Date fiind numeroasele discuții din ultima vreme, legate de nivelul ROBOR, care au condus la introducerea ”taxei de lăcomie” pe activele băncilor comerciale, Isărescu a arătat că Guvernul poate remedia oricând, simplu, problemele legăturii dintre rata ROBOR și ratele la credite ale persoanelor fizice, eliminând-o pur și simplu din ordonanța de urgență care a impus-o în 2010.

Eliminarea legăturii dintre costul creditelor acordate persoanelor fizice și indicatorul ROBOR a fost propusă, la finele lui 2017, și de președintele de onoare al Asociației Române a Băncilor, Radu Grațian Ghețea.

Ghețea spunea, citat de Profit.ro, că va propune băncilor din ARB să ia în calcul voluntar variante de eliminare a legăturii sau să poarte o dezbatere pe această temă. În opinia sa, un model cu care să fie înlocuită actuala formulă, unde marja fixă comercială a băncii se adaugă indicatorului Robor, ar putea fi  dobânda ”prime rate”, pe care băncile o acordă celor mai buni, mai puțin riscanți clienți, la care, pentru ceilalți clienți, se adaugă marje în funcție de profilul lor de risc.

Pentru a lămuri în ce măsură i-ar avantaja pe cei ce au împrumuturi la bănci decuplarea creditelor oferite populației de indicele ROBOR, PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

Nu cred că va avantaja pe nimeni și, până la urmă, ar fi o măsură care ar reduce transparența în piață, pentru că ROBOR e un indicator pe care îl vede toată lumea: dobânda este afișată în fiecare zi, totul este clar.

Dacă se apelează la o altfel de măsură, cum ar fi ”prima rată” – stabilirea nivelului dobânzii la credite în funcție de cel mai bine cotat debitor -, transparența ar fi mult mai redusă, pentru că ”ratingul” unui debitor se determină după anumite metodologii, care sunt destul de complicate și nu sunt nici universal valabile, pentru că nu toată lumea aplică aceleași metode”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Chiar și la nivel internațional, la nivel de țări, știm că există mai multe agenții de rating, care oferă ratinguri diferite pentru același debitor.

Dacă în cazul unor debitori mari, cum ar fi țările, ratingurile pot să difere, aplicarea unei astfel de metodologii la calcularea ratei de dobândă pentru credite nu ar face decât sa complice foarte mult lucrurile.

Nu ar aduce o îmbunătățire a situației, în nici un caz, din contră, s-ar intra într-o zonă în care pot apărea și mai multe nemulțumiri, generate de suspiciuni de tot felul”, a adăugat el.

Campania împotriva ROBOR se bazează pe neînțelegere și necunoaștere

S-a pornit campania asta împotriva ROBOR-ului, care este absolut nejustificată și falsă, neavând niciodată o bază reală și plecând de la o mare neînțelegere asupra a ceea ce înseamnă indicele ROBOR.

Băncile sunt, până la urmă, și de o parte și de cealaltă, creditori și debitori în acealși timp, în relația între ele, nu știu cum poate cineva să își închipuie că se manipulează un preț între vânzător și cumpărător – rata ROBOR nu este altceva decât prețul normal, rezultat din negocierea între bănci.

Ideile că există distorsiuni și manipulări pe piața care stabilește nivelul ROBOR și campania care a plecat, în urma ei, se bazează pe neînțelegere și necunoaștere.

Este o idee total nejustificată, iar eu deocamdată nu am auzit să existe o alternativă mai bună, care să înlocuiască ROBOR-ul”, apreciază analistul financiar.

Presiunea asta pe ROBOR este de foarte multă vreme, cam tot anul trecut s-a discutat despre nivelul indicelui și este normal acum să existe o reacție de la nivelul sistemului bancar.

Nu s-a uitat însă nimeni că nivelul ROBOR a plecat de la un nivel nejustificat de jos, ca urmare a unei perioade excepționale, în care am avut inflație negativă – lucru total excepțional, pentru oricare economie, experiență cu care piețele financiare arareori se confruntă.

Toate comparațiile legate de rata de creștere a indicelui ROBOR în ultimii doi ani pleacă de la un nivel foarte mic de la care s-a plecat, determinat de inflația negativă și depinde întotdeauna cu ce compari”, mai spune Aurelian Dochia.

Nu există alternativă mai bună

A fost total nejustificată această campanie dusă împotriva ROBOR în 2017, dar mai ales în 2018, iar acum se dă din colț în colț ca să se găsească o altă soluție.

Problema este că nu știu dacă poate fi găsită altă soluție.

Să ne aducem aminte că au existat discuții și la nivel internațional, legate de nivelul Libor și de eventuale manipulări ale acestui indice de la Londra.

Aici chiar au existat dovezi asupra anumitor intervenții neprincipiale, dar cu toate astea nu s-a renunțat la indicele Libor, pentru că alternativă mai bună nu există.

Piața are nevoie de o referință, care să fie cât mai simplă, mai clară și mai transparentă.

ROBOR-ul din România, așa cum este în momentul de față, se dovedește a fi o referință destul de bună și nu văd să existe o alternativă”, a conchis analistul financiar.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *