Skip to content
Economic Politică

Analist financiar: OUG 114 arată o neînțelegere totală. Noua modalitate de calcul a ROBOR poate aduce valori mai mari

B1.ro

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat vineri că modificările ce vor fi aduse OUG 114 vor prevedea o nouă modalitate de calcul pentru indicele ROBOR, pe baza tranzacțiilor interbancare zilnice, pentru care se va calcula o medie trimestrială.

Teodorovici a reiterat scopurile pe care guvernanții le urmăresc cu taxarea băncilor pe active, și anume scăderea dobânzilor la credite și creșterea gradului de intermediere bancară.

Pentru o opinie avizată asupra oportunității schimbării modalității de calcul a ROBOR, cât și în ceea ce privește șansele guvernanților de a-și atinge scopurile anunțate odată cu OUG 114, PSNews a luat legătura cu analistul financiar Aurelian Dochia.

OUG 114 arată o neînțelegere totală.

Indicele ROBOR, calculat pe baza tranzacțiilor efective, nu are toate termenele de care este nevoie.

Până acum se folosea ROBOR la trei luni, la șase luni, or, tranzacții efective nu se prea fac pe temene mai lungi în piața noastră.

Majoritatea tranzacțiilor se fac pe termen scurt, overnight.

Ideea era să ajute persoanele care se împrumută cu o bază de ROBOR mai mică, dar de multe ori tranzacțiile astea pot să dea valori mai mari decât cele stabilite de vechiul mod de calcul”, a declarat Aurelian Dochia, în exclusivitate pentru PSNews.

Scăderea dobânzilor prin ROBOR, o aiureală

Ce fac ei nu are nicio legătură cu scăderea dobânzilor.

Este cea mai mare aiureală să spui că scăderea dobânzilor efective depinde de scăderea ROBOR!

Dobânzile la credite depind de ROBOR ca referință, plus o marjă pe care o stabilește banca. Iar banca poate stabili în continuare marja pe care o vrea.

Chiar dacă stabilește Ministerul de Finanțe valoarea ROBOR și nu o mai stabilește piața, banca își poate pune marja mai mare, ca să își acopere nevoile legate de acoperirea riscului și de celelalte cheltuieli care intră în această marjă”, spune analistul financiar.

Apele rămân tulburi

Cât privește creșterea gradului de intermediere financiară, așa-zisa ”taxă pe hărnicie”, nu are absolut nicio legătură cu OUG 114.

Guvernul nu se împrumută de la bănci prin ROBOR, se împrumută cu negocieri. Are cea mai mare putere de negociere din țară și cele mai mari sume pe care le atrage de la bănci.

Și totuși, guvernul ajunge să se împrumute cu 5% – cum poate să spună că o persoană fizică, un particular, o gospodărie, se poate împrumuta cu mai puțin decât atât?

Unde s-a mai pomenit așa ceva? Guvernul , pentru care nu există practic risc, este considerat cu riscul cel ai mic din țară, să se împrumute cu o dobândă de 5%, iar persoanele fizice să ia credite cu 3-4% – păi cum se poate face așa ceva?

Din păcate, apele au fost deja tulburate și influența pe piață este și va rămâne negativă.

Atâta vreme cât inflația crește, nu știu cum își poate închipui cineva că dobânzile vor scădea”, concluzionează Aurelian Dochia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *